POČELA VELIKA POLJOPRIVREDNA REFORMA

Otkrivamo: Kako najlakše skupiti bodove i uzeti zemlju

 Bruno Konjević/CROPIX

Vlada bi danas trebala usvojiti dugoočekivanu Uredbu o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Nakon što je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupio na snagu 11. travnja, za njegovo provođenje čekali su se kriteriji bodovanja i vrednovanja gospodarskih programa za sudjelovanje na natječajima za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Cijeli posao reforme raspolaganja poljoprivrednim zemljištem vodi Agencija za poljoprivredno zemljište, a Uredbu su donijeli članovi stručnoga povjerenstva u kojoj su bili predstavnici struke, seljaka, poslodavaca, znanosti i lokalne samouprave.

Obrazac koji ispunjavaju svi zainteresirani za natječaje za davanje u 50 godišnji zakup državne zemlje sličan je onom koji obiteljska gospodarstva ispunjavaju za potpore, a vrednovanje gospodarskog programa temelji se na ocjeni sastavnica koje su propisane tablicom.

Od mogućih 100 bodova na natječaju, 60 čine bodovi iz gospodarskog programa, 20 bodova čini dosadašnji posjed državnog zemljišta temeljem pravovaljanog ugovora o zakupu, a 20 bodova visina zakupnine na natječaju koja ne smije biti duplo veća od one početne.

- Uoči donošenja novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu stalno se govorilo kako će korisnici državne zemlje ostati bez nje pa je Agencija sa svima koji imaju pravovaljane ugovore o privremenom raspolaganju zemljištem sklopila ugovore, a onima kojima ugovori još traju osigurano je 20 bodova za nove natječaje - rekla je Vesna Gantner Kuterovac, pomoćnica ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Uz tu prednost, obiteljska gospodarstva koja idu na natječaj i koja su bliže zemljištu koje ide u zakup, te koja imaju više novozaposlenih, imat će više bodova. Novost je i godišnje podnošenje izvješća o ispunjenju i provedbi gospodarskog plana, kao i mogućnost da se podnese zahtjev za obradu državnog zemljišta koje nije u funkciji i za koje nije raspisan natječaj.

Kriteriji o vrednovanju gospodarskog programa sastoje se od 16 odrednica, a prvih pet je najvažnije i nose najviše bodova.

* - Ratarstvo pod točkom 5. nosi deset, a ne 18 bodova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:34