DETALJI

OTKRIVAMO NOVITETE U ZAKONU O LOKALNOJ I PODRUČNOJ SAMOUPRAVI Mandati predstavnika izvršne vlasti neće biti cementirani

Lovro Kuščević
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Najavljene izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi čiji je osnovni motiv zaštititi mandate načelnika, gradonačelnika i župana od ucjena pojedinaca u predstavničkom tijelu koji su prevaga u formiranju većine, dobivaju sve jasnije obrise.

Članak 85. toga zakona zbog kojeg se uopće pristupilo izmjenama više ne bi nalagao da se u slučaju neizglasavanja lokalnog proračuna ponovno ide na izbore i iznova izabire predstavničko tijelo te gradonačelnika (načelnika ili župana), ali se ne bi ni cementirao mandat predstavnika izvršne vlasti.

Prema riječima ministra uprave Lovre Kuščevića, po novome bi bile moguće tri kombinacije. U nekim bi situacijama, kaže ministar, kod neizglasavanja lokalnog proračuna kao i po sadašnjem rješenju išli ponovljeni izbori za predstavničko tijelo (općinsko/gradsko vijeće ili skupštinu) i načelnika/gradonačelnika/župana.

Nekoliko kombinacija

Moguće su, međutim, i druge varijante, a to je da se kao posljedica neizglasavanja proračuna raspusti samo predstavničko tijelo koje bi građani ponovo birali, ili pak da predstavničko tijelo ostane na vlasti, a da se na prijevremenim izborima bira načelnika, odnosno gradonačelnika ili župana. Zakon bi propisao pretpostavke za svaku od spomenute tri kombinacije, no koje bi one bile ministar Kuščević za sada nije otkrio. Intencija je da se izbalansira odnos između predstavnika izvršne lokalne vlasti i predstavničkog tijela.

U analizi postojećeg stanja koja je navedena u obrascu za savjetovanje sa zainteresiranom javnošću što ga je ministar Kuščević otvorio 30. kolovoza navodi se kako je primjena instituta istovremenog raspuštanja i razrješenja vijeća (skupštine) i gradonačelnika (načelnika/župana) u praksi dovela do povećanog broja prijevremenih lokalnih izbora “što uzrokuje neplanirane troškove za jedinice i istovremeno dovodi jedinicu u posebnu situaciju nepostojanja izabranog predstavničkog i izvršnog tijela čime se otežava uredno i normalno funkcioniranje takve jedinice”.

Dosadašnja iskustva

Prema podacima Ministarstva uprave, u mandatu 2013. - 2017. istovremeno je raspušteno predstavničko tijelo i razriješeno izvršno u 50 jedinica lokalne samouprave, a radi toga su prijevremeni lokalni izbori raspisani i održani u 38 jedinica, dok u njih 12 nisu raspisani jer je do raspuštanja došlo početkom ove godine, a već su u svibnju bili redovni lokalni izbori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:16