NEZADOVOLJSTVO

OTKRIVAMO: POBUNA U ZAGREBAČKOM HDZ-u, NA POMOLU RUŠENJE ŠEFA ANDRIJE MIKULIĆA Čak 10 ogranaka poslalo pismo Plenkoviću: Sve vodi tome da ga se makne

Sve vodi k tome da se makne Mikulića. No, to nije odrađeno bez signala iz središnjice i znanja Plenkovića, kaže sugovornik iz HDZ-a
 CROPIX

Predsjednici deset od ukupno 17 područnih odbora HDZ-a grada Zagreba, kako doznajemo, poslali su pismo šefu stranke Andreju Plenkoviću u kojem traže hitan sastanak.

Kao razlog su naveli nezadovoljstvo radom zagrebačkog HDZ-a. Među potpisnicima su, navodno, Stanko Gačić (PO Maksimir), Vladimir Iviček (PO Brezovica), Frane Barbarić (PO Novi Zagreb istok), Željko Fiolić, (PO Novi Zagreb zapad), Miroslav Miličević (PO Gornja Dubrava), Stjepan Bačić (PO Donja Dubrava), Mislav Herman (PO Medveščak), Ante Plazonić (PO Sesvete), Mario Župan (PO Peščenica) i Jure Šarić (PO Stenjevac). Njima su se u zahtjevu za sastanak, kažu izvori iz HDZ-a, pridružili i predsjednik utemeljitelja HDZ-a Zagreb Ile Baković te šefica Mladeži HDZ-a Zagreb Ivana Župan.

Očitovanje šefa stranke

- Točno je, poslali smo pismo Plenkoviću, ali ne radi se ni o kakvoj hitnosti. Bliže se lokalni izbori, želimo o tome razgovarati i dogovoriti se kako ćemo se organizirati. To je sve. Pismo nije usmjereno ni protiv koga - rekao nam je jedan od potpisnika pisma, dodajući da sada čekaju očitovanje šefa stranke.

No, ubrzo nakon što je pismo stiglo u središnjicu, u HDZ-ovim kuloarima odmah su počele priče kako se tu, zapravo, radi o udaru na šefa zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića. Neke je iznenadilo što su među potpisnicima pisma Ivana i Mario Župan s obzirom na to da su bili bliski Mikuliću.

- Kako se stvari odvijaju, čini mi se da sve vodi k tome da se makne Mikulića. No, to nije odrađeno bez signala iz središnjice i znanja Plenkovića - kazao je naš drugi sugovornik iz HDZ-a. Podsjeća na vrlo sličan scenarij kada je vrh HDZ-a odlučio smijeniti nekadašnjeg šefa HDZ-a Zagreb i Mikulićeva prethodnika Antu Zvonimira Golema.

Udarac Brkiću

- I tada je dio područnih odbora poslao pismo u središnjicu u kojem se žalio na rad Gradskog odbora. Tada se u stranci pričalo kako je to sve dogovoreno s bivšim šefom Tomislavom Karamarkom, Milijanom Brkićem te njihovom ekipom. Sjećam se da je u pismu stajalo, slično kao i sada, da su nezadovoljni rejtingom stranke u metropoli, lošom komunikacijom s vodstvom zagrebačkog HDZ-a, a žalili su se i da se odluke donose mimo njih. Nakon tog pisma organiziran je sastanak u središnjici, gdje su svi, osim par izuzetaka, napadali Golema. Ubrzo je uslijedilo Predsjedništvo stranke na kojem je donesena odluka da se Golema makne, te je za povjerenika HDZ-a Zagreb postavljen tadašnji glavni tajnik Milijan Brkić. Zato se ne bih čudio kada bi se slična priča ponovila - rekao nam je danas jedan dugogodišnji član stranke, dobro upućen u zbivanja.

U HDZ-ovim kuloarima govore da je inicijator cijele priče sa slanjem pisma Josip Jelić, nekadašnji šef područnog odbora Črnomerec koji je svojedobno, kažu, pao u Karamarkovu nemilost, pa je izbačen iz stranke. U HDZ se, kažu u stranci, vratio na inicijativu Andreja Plenkovića s kojim je, navodno, u dobrim odnosima jer se poznaju dugo s obzirom na to da pripadaju istom područnom odboru.

Izvori iz HDZ-a kažu da je za sada teško procijeniti hoće li Plenković doista ići u raspuštanje zagrebačkog HDZ-a koji mjesec prije lokalnih izbora. Neki u stranci ističu da su potpisnici pisma to učinili svojevoljno, bez odluka njihovih područnih odbora, te smatraju da Plenković na ovaj način želi poslati poruku Mikuliću, ali i Milijanu Brkiću za kojeg se uvijek držalo da kontrolira zagrebački HDZ.

- Mislim da Plenković ovime daje do znanja njima dvojici da je on taj koji drži konce u našoj najvećoj organizaciji te da će slagati listu za Gradsku skupštinu. Ne vjerujem da će u ovom trenutku doći do raspuštanja, iako se nikad ne zna - smatra jedan istaknuti član stranke. Veći dio HDZ-ovaca, pak, smatra da je ovo početak kraja za Mikulića.

- Kad vam deset šefova područnih odbora potpiše takvo pismo, onda je to sigurno udarac. Zamislite da takvo pismo Plenkoviću potpiše 14, 15 županijskih odbora HDZ-a - komentira jedan od naših sugovornika, dodajući da je ovo udarac i Brkiću. Smatra da Mikulić neće još dugo biti na čelu zagrebačkog HDZ-a.

Mikulić bez kandidature?

Neki ističu kako je zanimljivo da se sve događa dva dana prije nego što HDZ-ove organizacije u središnjicu trebaju poslati prijedloge svojih kandidata za župane i gradonačelnike. Rok za to je petak, 3. veljače.

- To govori da Mikulić vjerojatno neće biti kandidat za Zagreb - uvjeren je jedan od sugovornika iz stranke. To više što još nije sigurno ni hoće li se održati sastanak HDZ-a Zagreb koji je trebao biti sutra i trebali su usuglasiti kandidata za gradonačelnika. No, doznajemo, iz središnjice su navodno tražili da se sjednica GO HDZ-a Zagreb odgodi. To ide u prilog onima koji u HDZ-u drže da Mikulić neće biti kandidat, ali govori i da vrh HDZ još nema kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:41