NOVI PRIJEPORI

OTKRIVAMO POZADINU PREDSJEDNIČINOG UDARA NA PLENKOVIĆA Doznali smo što je bila kap koja je prelila čašu nakon čega je u oštrom istupu napala Vladu

 
 Ronald Goršić / CROPIX

- Dok drugi napreduju i prestižu nas, mi čvrsto stojimo na začelju. Slika nije blistava niti nam daje razloga za zadovoljstvo, nego naprotiv, za nemir i tjeskobu, za osjećaj potrebe za žurnim djelovanjem - poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na skupu ekonomista u Opatiji u obraćanju koje je bilo dosad najžešća kritika Vladine ekonomske politike i izostanka reformi.

Ako su još postojale dvojbe postoji li sve veće razmimoilaženje između Pantovčaka i Banskih dvora, nakon govora Grabar-Kitarović više ih nema. Maske su pale, predsjednica je očito procijenila kako je trenutak da otvoreno progovori o stanju u Hrvatskoj koje, po njoj, nimalo nije blistavo kao što to premijer Andrej Plenković želi prikazati.

Burne reakcije

Predsjedničin govor pred hrvatskim ekonomistima odmah je izazvao burne reakcije ne samo među ekonomistima nego i političarima, jer dosad nikada Grabar-Kitarović nije tako jasno secirala stanje u zemlji, s porukom Vladi da se čeka i ne donose odluke, a da su pozitivni pokazatelji samo rezultat povoljnih okolnosti u samoj Europi. Navodno je predsjednica strpljivo čekala da prođe prva godina mandata Plenkovićeve Vlade, a kada je ocijenila da pomaka nema, odlučila se za govor koji će sigurno izazvati nove tektonske poremećaje dvaju političkih brda.

Predsjedničini suradnici ne žele komentirati govor, ali sugovornici dobro upućeni u odnose Banskih dvora i Pantovčaka smatraju kako je glavni motiv tako oštrog istupa Kolinde Grabar-Kitarović bilo njeno uvjerenje da se ne donose potrebne odluke, prepušta da stvari idu svojim tokom, a da Hrvatska zaostaje i za zemljama regije, pogotovo kada je riječ o investicijama.

Bez hrabrosti

Kap koja je prelila čašu bilo je posljednje savjetovanje o euru, koji naravno nitko ne smatra lošim i nepotrebnim, ali je uvođenje eura u ovom trenutku ipak projekt budućnosti, dok se tekuće stvari ne rješavaju.

- Čini se da sukob predsjednice i premijera sada dobiva novu dimenziju, jer je Grabar-Kitarović nabrajajući u čemu sve zaostajemo posve jasno poručila Vladi da se vodi neodlučna ekonomska politika i da nema hrabrosti za provođenje reformskih zahvata. Kod svake njene konstatacije moglo se iščitati kako vidi neodlučnost Vlade, a onda i samog premijera Plenkovića, što će sigurno zakomplicirati njihove odnose - tvrdi jedan dobar poznavatelj prilika na Pantovčaku i Banskim dvorima.

Kolinda Grabar-Kitarović, po mišljenju našeg sugovornika, do nedavno je slala slične poruke “u rukavicama”, a sada je istupila direktno, očito ne kalkulirajući. Naš sugovornik kaže da se iz toga govora može jasno vidjeti predsjedničina procjena da je naprosto obavezna pred hrvatskom javnošću iznijeti pravo stanje stvari, svidjelo se to Banskim dvorima ili ne.

- Ovaj govor možda više od svih predsjedničinih dosad pokazuje da joj nije bilo važno što će tko reći, pa ni oni koji će taj govor shvatiti kao izravnu kritiku. Ovaj govor kao da poručuje da je šutnji došao kraj i da će predsjednica i ubuduće vrlo kritički govoriti izostanu li reforme i bude li Hrvatska i dalje stajala na mjestu - smatra naš sugovornik.

Nema dramatike

Ostaje i činjenica da je predsjednica istupila na polovici svog mandata, pa se njen govor nikako ne može staviti u kontekst budućih predsjedničkih izbora koji su još daleko. Ali, ima i onih koji upozoravaju da se u posljednje vrijeme spekulira, pa i u samom HDZ-u, da Plenković razmišlja i o drugim kandidatima za predsjedničku trku te se među zvučnim imenima spominje i Damir Krstičević.

- Sigurno je da predsjednica i premijer nisu u mnogim stvarima ‘kliknuli’ i da različito razmišljaju, ali ovo sada je vrlo ozbiljna kritika i Banski dvori je ne bi smjeli podcijeniti - kaže naš sugovornik.

Oštar govor predsjednice u Opatiji premijer Andrej Plenković nije htio detaljnije komentirati jer ga, rekao je, nije čuo jer je bio u sabornici.

- Ne vidim ništa dramatično, nema šušura koji želite kreirati - rekao je Plenković. Iako problema ima, dodao je, Hrvatska nije ista kao prije godinu dana, a svi u Hrvatskoj ne razumiju dalekosežnost promjena koje Vlada unosi u politički sustav. Na upit hoće li Grabar Kitarović biti HDZ-ova predsjednička kandidatkinja na sljedećim izborim, Plenković je rekao: “Ona mora prvo sama artikulirati svoje želje.”

Guverner HNB-a: Predsjednica je govorila slično kao i ja

Na ekonomskom savjetovanju u Opatiji o uvođenju eura govorio je guverner HNB-a Boris Vujčić. Vujčić je rekao da euro bez daljnjeg nosi veće koristi nego štete, ali da reforme nitko neće provesti umjesto nas te naglasio da je za male zemlje koje imaju “egzotične” valute euro bolja varijanta.

-Kada dođu investitori, moram im prvo dva sata objašnjavati da HNB čuva tečaj. Toga neće biti ako uvedemo euro - rekao je Vujčić.

Nakon predavanja, novinari su ga pitali da prokomentira žestoki govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

- Ono što je ona rekla vrlo je slično onome što sam ja govorio, tako da me sigurno nije iznenadilo. Govorilo smo o ljudskom kapitalu kao jednom od glavnih problema u ovom trenutku, što se ne percipira uvijek tako. Govorili smo i o strukturnim problemima hrvatskoga gospodarstva koji su temelj ne samo za ulazak u eurozonu nego i općenito za razvoj - rekao je Vujčić.

Svoje je izlaganje sažeo u imperativu - moramo povećati stopu rasta BDP-a, i to ne makroekonomskim politikama koje idu u pravom smjeru, nego strukturnim reformama na svim područjima. (L. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:11