TURBULENCIJE

OTKRIVAMO: ŠTO SE DOISTA DOGAĐA U SDP-u Nikakav puč nije u pripremi, ali nezadovoljstvo itekako ključa, i to ne prema šefu stranke

Očekuje se da će sutra Predsjedništvo SDP-a odlučiti hoće li Bernardić biti kandidat u Zagrebu
 HANZA MEDIA

Nitko u SDP-u nema ozbiljnu namjeru rušiti Davora Bernardića s funkcije predsjednika stranke niti se u toj stranci može identificirati ozbiljnija frakcija koja bi za takvo što pripremala teren.

Nezadovoljstvo u SDP-u je, međutim, prilično golemo i usmjereno prvenstveno na ljude koji su Bernardiću bili glavni oslonac i logistika na unutarstranačkim izborima - Zlatka Komadinu i Rajka Ostojića, dvojicu od četiri potpredsjednika stranke.

- Bernardić ima moju punu podršku. Ali to znači da od njega očekujem da vodi stranku. Komadina i Ostojić se ponašaju kao da su pokrovitelji stranke i da njih trebam pitati za stav prije nego što javno istupim. A to neće ići! - kazao nam je jedan od viđenijih SDP-ovaca i rekao kako je realno da će se na Predsjedništvu SDP-a u četvrtak otvoriti ta tema, i razračunavanje između Predraga Freda Matića, Komadine i Ostojića (i to u svim kombinacijama). To bi pak na dnevni red moglo dovesti i temu lokalnih izbora s naglaskom na Zagreb.

Jedan od članova Predsjedništva s kojima smo razgovarali očekuje da će im se u četvrtak prezentirati rezultati ankete i najavljuje da će, budu li u skladu s dosadašnjima, staviti na stol prijedlog da SDP podrži HNS-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Anku Mrak Taritaš. Samo vodstvo stranke krije sve što je vezano uz anketu, pa čak ne žele reći ni čiji je sve rejting testiran.

Neslužbeno se doznaje da je ispitana popularnost samog Bernardića, potom Predraga Freda Matića (koji je navodno bio time osokoljen kada je rekao da bi ušao u utrku za Zagreb), te SDP-ova člana zagrebačke Gradske skupštine, Dominika Etlingera. Riječ je o mlađem SDP-ovcu kojemu se predviđa blistava karijera u stranci, ekonomistu po struci, te navodno bliskom Bernardiću. Premda nitko osim najužeg vodstva ne zna pojedinosti o anketi, u SDP-u se prepričava da je Bernardićev rejting oko 10 posto, Matićev između 7 i 8 posto, a Etlingerov oko 1 posto. Uz njih, testirana je i popularnost Milana Bandića, Sandre Švaljek, HDZ-ovca Andrije Mikulića i, dakako, Anke Mrak Taritaš.

Pitanje smjene

Otvorene poruke Bernardiću da preuzme stranku i kritike na račun njegovih najbližih suradnika, posebno Komadine, ovih je dana iznio i Bernardićev protukandidat na unutarstranačkim izborima Ranko Ostojić. Komadini je zamjerio komplimentiranje premijeru Andreju Plenkoviću i poručio da se treba okrenuti političkim oponentima, HDZ-u i onima koji su s njim u kolaboraciji.

- Zašto to SDP ne radi, nije mi jasno. Prestanimo se baviti sami sobom. Previše je prošlo vremena otkad je Bernardić postao predsjednik SDP-a - kritičan je Ostojić, no odbacuje bilo kakva nagađanja da bi mogao sudjelovati u smjeni Bernardića.

Rejting u padu

- Nezadovoljan sam rejtingom SDP-a, kao i rejtingom Bernardića. Međutim, Bernardić je samo dva mjeseca predsjednik stranke. Svojim kolegama bih poručio kako bi bilo bolje da, umjesto što vode dvorske spletke i razmišljaju kako će se riješiti Bere, tu energiju usmjere na podizanje rejtinga stranke - kazao je Bojan Glavašević, jedan od članova Predsjedništva SDP-a kojega se, više ili manje izravno, svrstava u oporbu šefu najveće oporbene stranke.

Glavašević to opovrgava i uz napomenu kako nije nikakav pučist ističe da Statut SDP-a predviđa kada i kako se bira predsjednik stranke. Mogući su, kaže, i prijevremeni izbori, ali ako to zatraži pet županijskih organizacija stranke. No, takav scenarij, za Glavaševića, kao ni za niz drugih istaknutih SDP-ovaca s kojima smo razgovarali, nije izvjestan.

Slično kao Glavašević na temu moguće smjene Bernardića nakon lokalnih izbora reagirao je i drugi član Predsjedništva, Peđa Grbin.

- U zadnjih nekoliko izbornih ciklusa u SDP-u smo imali situaciju da značajan dio članova stranke ne radi u cilju pobjede SDP-a na izborima, nego grade pozicije unutar stranke. To nas je dovelo do poraza na izborima, dovelo je prvo Tomislava Karamarka na vlast, a onda Andreja Plenkovića - rekao je Grbin i primijetio da neki njegovi kolege još nisu naučili lekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:30