LUKAVI PREVARANT

OTKRIVAMO TKO JE MAMIĆ KOJI JE PREVARIO LJUDE NA DIONICAMA DINAMA 'Znali smo ga kao vrlo uspješnoga direktora...'

- Rekao je da ima pakete dionica od po 500, 1000, 2000, i 10.000 eura, ali kako niti jedna osoba ne može kupiti dionice u većemu iznosu od 20.000 eura, jer bi to bilo torbarenje - ispričao je to policiji jedan od nesuđenih dioničara Dinama, koji je nedavno, a kako je utvrdila istraga, pao kao žrtva prevaranta Zlatka Mamića (42).

Mamić, inače nesrodan s mnogo poznatijim “savjetnikom” Dinama, Zdravkom, posljednjih je godina svojim poznanicima nudio na otkup dionice Dinama, koje, naravno, nisu postojale, jer se usprkos najavama, u privatizaciju kluba nikada nije krenulo. Zlatka Mamića nedavno je zbog tih prevara uhitila policija te je prijavljen za prevare teške oko 39.000 eura. Na ispitivanju na Državnome odvjetništvu Mamić je sve priznao te je pušten da se brani sa slobode.

Prijavio Dinamo

Zanimljivo je da su čitavu prevaru policiji prijavili iz Dinama, i to nakon što su se njima počeli obraćati nezadovoljni “nesuđeni dioničari”, odnosno sobe kojima je Zlatko Mamić uzeo novac, a obećane dionice nikada nije isporučio. Premda je Mamić prijavljen samo zbog 39.000 eura, iznosi koje je tražio i dobio od nesuđenih dioničara Dinama navodno su mnogo veći.

No kada bi shvatio da njegovi vjerovnici stežu krug oko njega te pitaju gdje su dionice i zašto ih još nisu dobili, Mamić bi im vraćao novac. Kada bi ga pitali za dionice, znao im je reći kako se radi o povlaštenoj informaciji te da ne “trube” okolo o tome. “Stalno bi ponavljao kako je to tajna”, rekla je jedna od prevarenih osoba.

Pisane izjave

Mamić u zamjenu za novac nije prodavao dionice, jer one niti ne postoje, no davao bi pisane izjave, kojima bi se kupcima obvezao da će u zamjenu za njihov novac dobiti dionice te kako će njihova vrijednost - kada budu dostupne u slobodnoj prodaji - biti od 7 do 10 puta veća od one za koliko su ih kupili u ovoj “povlaštenoj” privatizaciji.

Svi oštećenici policiji su ispričali kako su Mamića poznavali kao vrlo uspješnoga direktora iz tzv. piramidalne prodaje, a radio je za jednu američku tvrtku koja se bavila prodajom zdrave hrane.

- Uvijek je imao skupa odijela i satove, vozio je skupe automobile, a kad bi imali sastanak, mobitel bi mu zvonio po nekoliko puta, tako da je ostavljao dojam vrlo uspješnoga poslovnoga čovjeka. Nismo imali razloga sumnjati u njega - ispričala je policiji jedna od osoba koja je za nekoliko tisuća eura kupila dionice, no kojoj je Mamić vratio novac.

Mamić bi svoju priču o dionicama počinjao time da je nogometni scout te kako ima odlične veze u Dinamu. Posebno je zanimljiv slučaj jedne djevojke čija je čitava obitelj bila uvučena u priču o kupnji dionica. O Mamićevoj ponudi informirala ju je majka koja je poznavala Mamića te je ona nagovorila kćer da je Mamićeva ponuda odlična prilika za zaradu. Budući da nisu imali novca, sredstava za kupnju dionica posudile su od oca koji im je dao 2000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:33