BITKA ZA ZAGREB

OTKRIVAMO TRI FRAKCIJE UNUTAR SDP-A Linić za Mrsića, Bauk za Marasa, a Ostojić za Bernardića

Zagrebačka organizacija sa 6000 članova najveća je u zemlji i budući će predsjednik imati veliki utjecaj na izbor šefa stranke

Nakon ministra rada Miranda Mrsića i šefa zagrebačkog SDP-a Davora Bernardića, u bitku za mjesto šefa najveće SDP-ove organizacije službeno se uključio i Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta.

U srijedu je organizirao skup u hotelu Westin, gdje je najavio gradonačelničke ambicije, a potporu su mu svojim dolaskom izrazili mnogi ministri u Vladi, Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović, i nestranački ministar Predrag Matić. Za ministra branitelja Maras je najavio da će ga upisati u stranku kad pobijedi na izborima.

Izbori za predsjednika zagrebačkog SDP-a koji će se održati 20. listopada možda su i najvažniji nakon onih za predsjednika stranke, u lipnju 2007., na kojima je pobijedio Zoran Milanović. SDP Zagreb čini petinu članstva stranke (oko 6000 članova) pa je jasno da će njegov budući predsjednik imati možda i odlučujući utjecaj na budućim izborima za šefa SDP-a Hrvatske.

Favoriziranje kandidata

Dio naših sugovornika iz predsjedništva stranke smatra da su izbori u Zagrebu zapravo uvod u unutarstranačke izbore SDP-a Hrvatske. Najbolji dokaz za to su istaknuti SDP-ovci iz cijele zemlje koji su se pozicionirali uz kandidate za šefa zagrebačkog SDP-a iako njihova podrška na izbore u Zagrebu nema nikakav utjecaj.

Premda ih većina ne želi govoriti o svojim favoritima, u tri zagrebačka tabora jednaka se važnost pridaje i programima i podršci ostalih organizacija u Hrvatskoj, pa je uglavnom poznato tko u SDP-u favorizira kojeg kandidata.

Aktualnog šefa Davora Bernardića podržava i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a prema svemu sudeći, Bernardić oko sebe okuplja široku struju SDP-ovaca koji izražavaju nezadovoljstvo vrhom stranke.

Dolazak na skup

- Vama u SDP-u Zagreb ne treba novi predsjednik, vi svog predsjednika već imate jer je Davor Bernardić najbolji za Zagreb - poručio je Komadina nedavno s Bernardićeva predizbornog skupa.

Uz Komadinu, Bernardića su podržali i ministar zdravlja Rajko Ostojić, bivša glasnogovornica Vlade Ivice Račana Aleksandra Kolarić i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica Željka Antunović. Većina Bernardićevih pristaša nije u najboljim odnosima s premijerom Milanovićem, a dio njih i javno kritizira neke njegove poteze.

No, Željka Antunović, za koju misle da će joj upravo Bernardić omogućiti veliki povratak, tvrdi da se ne želi aktivno uključiti u kampanju i da će pažljivo proučiti sva tri kandidata, a u srijedu se pojavila i na Marasovu skupu.

- Bila sam na skupu Davora Bernardića, ali prisustvovat ću i skupovima ostalih kandidata. SDP-u želim sve najbolje i treba nam pravi vođa koji će ujediniti stranku i koji će biti prepoznat u javnosti - kaže Antunović. Marasa podržavaju, može se čuti od njemu bliskih suradnika, generacijski bliski ministri u Vladi, a oko ministra Miranda Mrsića okupilo se još više stranačkih uglednika.

Od njegovih suradnika čuje se da uživa podršku predsjednika Sabora Josipa Leke, ministra financija Slavka Linića , gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, gradonačelnika Splita Ive Baldasara, glavnog tajnika Igora Dragovana i mnogih drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:10