RJEŠENJE ZA MIGRANTE

OTKRIVAMO: VLADA USKORO MIJENJA ZAKON I ŠALJE VOJSKU NA GRANICU Glavni stožer već je napravio detaljne planove

 REUTERS

Vlada će vrlo skoro pokrenuti izmjene Zakona o nadzoru državne granice kojima bi se omogućilo sudjelovanje vojske u čuvanju granice, saznaje Jutarnji list. Prema našim informacijama, mijenjao bi se članak 5 Zakona u kojem stoji da je “Nadzor državne granice u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova” te da “Poslove nadzora državne granice obavlja granična policija”.

Prije jačeg vala

Predlagači promjene članka Zakona bili bi MUP i Ministarstvo pravosuđa. Zakon bi se mijenjao kako bi se vojsci, u slučaju eskalacije izbjegličke krize na hrvatskoj granici, omogućilo da svojim kapacitetima pomogne policiji u njezinu nadzoru. Hrvatska vojska je do sada bila angažirana kroz gradnju izbjegličkih kampova i prihvat izbjeglica u Slavoniji, ali bez izlaska na granicu. Prema neslužbenim informacijama, usvajanje ovih promjena ne bi značilo i automatsko slanje vojnika na granice, nego u trenutku kada bi se procijenilo da policija sa svojim snagama na njima više ne može kontrolirati situaciju. Pojedini naši sugovornici smatraju kako možda i nije potrebno mijenjati zakon, već se pozvati na članak 101 Ustava. U članku stoji: “kada su tijela državne vlasti onemogućena da redovito obavljaju svoje ustavne dužnosti, predsjednik Republike može na prijedlog predsjednika Vlade i uz njegov supotpis donositi uredbe sa zakonskom snagom”.

Odnosno, kad bi se utvrdilo da policija više ne može samostalno nadzirati granicu, predsjednica i premijer bi zajedno mogli, pozivajući se na Ustav, angažirati vojne snage za čuvanje granice.

Bez obzira na to koje se zakonsko rješenje donese, u Glavnom stožeru su, kako saznajemo, još krajem prošle godine napravljeni detaljni planovi korištenja vojske u nadzoru granice. Ove promjene zakona uslijedile bi nekoliko mjeseci prije očekivanog jačeg vala izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja koji se očekuje s dolaskom proljeća i toplog vremena, ali i kao rezultat žestokih borbi u Siriji. Osim toga, ovim potezom želi se unaprijed spriječiti otvaranje novih izbjegličkih ruta preko Bosne i Hercegovine i Crne Gore prema Hrvatskoj.

1500 austrijskih vojnika

Hrvatska je jedina od zemalja na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti koja još nije angažirala ili stavila u pripravnost vojne snage za nadzor granice. Austrija je angažirala 1500 vojnika za nadzor zelene granice. Slovenija je prije nekoliko mjeseci na nekoliko dana angažirala vojsku s borbenim vozilima na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, a nedavno je u parlamentu promijenjen Zakon o obrani kako bi se vojsci dale policijske ovlasti u nadzoru granice. Predsjednik Srbije prošlog je tjedna dao ovlasti vojsci da u slučaju potrebe izađe na granice, no to dosad nije učinjeno. Makedonska i grčka vojska već mjesecima sudjeluju u nadzoru migranata na granicama i gradnji ograde između dviju zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:38