SVEČANA VEČERA U KLOVIĆEVIM DVORIMA

OTKRIVEN HRVATSKI JELOVNIK ZA STRANE DRŽAVNIKE U Klovićevima dvorima serviraju kruh i sol, sir, inćune, salenjake i janjetinu ispod peke

Oko 20 sati u Klovićevim dvorima započinje svečana večera koju priređuju predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović

Oko 20 sati u Klovićevim dvorima započinje svečana večera koju povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju priređuju predsjednik Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović za 170 stranih dužnosnika i brojne domaće uglednike, objavio je HRT .

Glavno jelo na meniju će biti janjetina ispod peke, a i ostala jela će biti autentično hrvatska. Servirani će biti kruh i sol, sir, plava riba i salenjak. Za dobrodošlicu će se služiti topao kruh s par zrna soli kao simbol iskrene dobrodošlice. Za okrjepu će biti serviran i pjenušac Tomac Brut Classic.

Nakon toga za predjelo slijede autentični kozji i ovčji sirevi iz različitih regija, posluženi uz mlado organsko povrće. Pit će se i Cronica Gran Malvazija iz 2009. i Graševina Goldberg Belje iz 2011. Potom slijedi plava riba: tri inćuna – jedan mariniran, jedan konfitiran i jedan slani uz mladi lički krumpir – na podlozi svježe ubranog povrća.

Uz ribu će se služiti Zlatan Pošip iz 2010. i Vina Laguna Festigia Merlot 2010. Potom na red dolazi janjetina ispod peke. Služit će se s bobom, grahom i kupusom, oplemenjeno divljim koromačem i smiljem. Točit će se i vina Stina Plavac mali Barrique 2010. i De Gotho Pinot crni 2012. Kutjevo.

Kao desert će biti poslužen salenjak, tipični kolač kontinentalne Hrvatske s marelicama i začinima iz drugih regija, koji povezuje cijelu Hrvatsku u jednom gastronomskom izazovu za goste. Uz to će se nuditi Krauthaker Zelenac, izborna berba bobica 2009, i Traminac Principovac, izborna berba 2010., donosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:06