EVO ŠTO SU DOGOVORILI

OTKRIVENA PODJELA PLIJENA U javnost procurio tajni sporazum u koaliciji HDZ-a i HSP AS-a

Iako je Karamarko tvrdio da želi ‘Vladu stručnjaka’, dokument otkriva da bi je ipak vodili stranački ljudi: HDZ nudi pravašima dopredsjednika Vlade i resor zaštite okoliša
 CROPIX

Na vlast nećemo doći manirom ratnih pobjednika koji dijele plijen jer ne postoji dogovor oko ministarskih položaja, direktora, članova uprava državnih poduzeća i slično... Stručnost i domoljublje bit će najvažniji kriteriji za obnašanje određenih funkcija - izjavio je šef HDZ-a Tomislav Karamarko nakon što je potpisao koalicijski sporazum s HSLS-om. Slično je navodio i kada je sklapao sporazume s drugim partnerima poput HSS-a i HSP-a Ante Starčević.

No dokumenti koji su iscurili u javnost upućuju na to da je “vlada stručnjaka” o kojoj Karamarko govori tek pusta priča. U prilog tomu govori ankes koalicijskom sporazumu koji su utanačili HDZ i HSP AS. Iako dokument s datumom 1. rujna 2014. na čijem su dnu imena dvojice glavnih tajnika - Milijana Brkića i Pere Ćorića - nije službeno potpisan, u njemu je detaljno navedeno što bi sve, u slučaju da ta koalicija pobijedi na parlamentarnim izborima, dobili pravaši.

Tako u aneksu, članak 7., stoji da bi u budućoj Vladi kojoj će na čelu biti HDZ, njihov partner HSP AS trebao ostvariti mjesto zamjenika predsjednika Vlade, te preuzeti ministarstvo i resor zaštite okoliša. Navodi se i kako se ovim sporazumom osigurava osam prolaznih mjesta za HSP AS i HČSP na način da mjesta na listama HSP AS i HČSP definiraju zasebnim sporazumom, te da će se potpisano ostvariti u osam od devet izbornih jedinica. Aneksom se definira kako će HSP AS i HČSP kao dio “Pravaškog kišobrana” participirati sa 10 posto ukupne izvršne vlasti u slučaju pobjede.

Autentičnost dokumenta potvrdio nam je danas Pero Ćorić, glavni tajnik HSP AS.

- Taj aneks, iako ima datum, nije potpisan. To je radni materijal, više jedna lista želja sastavljena dok je predsjednica bila Ruža Tomašić. Razgovore o tome nastavit ćemo u siječnju ili veljači. Nismo razgovarali o imenima jer smatramo da je važna odgovornost, a mi smo spremni preuzeti odgovornost za određeni sektor - rekao je Ćorić.

Dodao je da su tada podržali Tomašić za potpredsjednicu Vlade. Na pitanje kako to da bi njima pripao resor zaštite okoliša, Ćorić je uzvratio:

- Pa, nije samo Mirela Holy zelena. Ja sam zeleniji od nje, više sam drveća posadio nego ona - rekao je Ćorić i dodao da za taj resor imaju barem 20 stručnjaka.

Iz HSS-a su nam jučer poručili da oni nemaju nikakav aneks s HDZ-om te da razgovaraju samo o gospodarskom programu. No prema pričama iz HDZ-a, toj bi stranci pripao resor poljoprivrede. Što se tiče HSLS-a, mediji su i prije bili objavili da im je Karamarko obećao Ministarstvo gospodarstva i tri mjesta u Saboru.

Žele ugasiti Ministarstvo branitelja

Zanimljivo je da se u aneksu navodi i da će se razmotriti značaj Ministarstva branitelja, koje bi se moglo ugasiti. U tom bi slučaju ovlasti i skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji te koordinacija i skrb o udrugama proisteklim iz Domovinskog rata bila presumjerena u sektor Ministarstva obrane.

- To je naš prijedlog jer mislimo da bi tako bilo bolje, a HDZ nije pokazao nikakav otpor prema tom prijedlogu - kaže Petar Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 16:42