'ARAPSKI HRVAT'

Otvoren počasni konzulat Maroka u Rijeci

 Tomislav Kristo / CROPIX

Prigodnom svečanošću u četvrtak navečer otvoren je počasni konzulat Maroka u Rijeci, a dužnost počasnog konzula obavljat će poslovni čovjek Asad Sabo Ajel. Hrvatska i Maroko uspostavili su diplomatske odnose po osamostaljenju Hrvatske, a veleposlanstvo Maroka u Zagrebu otvoreno je u travnju 2013.

"Rijeka nije odabrana slučajno, nego iz očitog razloga, a to je činjenica da je najveća hrvatska luka i izvanredna lokacija za ulaz robe u Europu i izlaz iz nje", rekao je marokanski veleposlanik Moulay Abbès El Kadiri El Kadiri.

Istaknuo je da je Maroko vrlo zainteresiran za hrvatske proizvode, prije svega drvne i brodograđevne industrije, a zauzvrat može ponuditi proizvode kemijske industrije, vrlo razvijenog ribarstva i poljoprivrede, odnosno proizvodnje voća i povrća.

Veleposlanik se nada da će se u sljedećih nekoliko mjeseci, nakon imenovanja hrvatskog ministra vanjskih poslova u novom mandatu, potpisati bilateralni sporazum o uspostavi hrvatsko-marokanskog poslovnog vijeća koje bi jačalo poslovne odnose dviju zemalja.

Govoreći o počasnom konzulu Ajelu, El Kadiri je naglasio da nije odabran slučajno jer su njegove kvalitete stručnost u poslovima uvoza i izvoza te okolnost da je "arapski Hrvat".

"Hrvatska je zemlja koja od osamostaljenja napreduje i dosad je postigla vrlo visoku razinu u međunarodnim odnosima", ocijenio je Ajel. "Predstavljati Maroko znači mi više od časti, to je dužnost i odgovornost", dodao je.

Ajel se bavi poslovima uvoza i izvoza između Kine, Malezije, Dubaija i Maroka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:42