PROJEKT ZA BUDUĆNOST

Ovako će izgledati kampus na Borongaju ako se sutra na Skupštini uspiju dogovoriti Bandić i Bernardić

Na površini od 85 hektara nalazi se sedam fakulteta. Tu je i zgrada Ministarstva obrazovanja, Državni hidrometeorološki zavod, Carnet, Sveučilišni računalni centar SRCE. Nedaleko od njih smjestili su se hoteli, hosteli, restorani, caffe barovi.

U blizini su i teretane, znanstveni muzej, ambulante, bazeni, praonice...

Desetak centara na raspolaganju je studentima, profesorima i građanima, od Centra za rehabilitaciju i Centra za odmor i masažu do Centra za signalizaciju i Centra za duhovnost.

Primjedbe i rokovi

Sportski tipovi na tom su području više nego zadovoljni: igrališta ima za čak osam vrsta sportova. Prometna povezanost nikad bolja: tramvaj se kreće nadzemnom željeznicom, a ni parkiranje neće biti problem - tu se nalaze nadzemne i podzemne garaže.

Tako bi u budućnosti mogao izgledati Studentski kampus Borongaj, a sažetak je to projekta arhitekta Hrvoja Njirića i njegovih kolega koji je poslužio kao podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja studentskog kampusa.

Tu je odluku po hitnom postupku prošli četvrtak na sjednicu poslao gradonačelnik Milan Bandić , a kad su je zastupnici odbili uvrstiti na dnevni red jer su materijale dobili samo 15-ak minuta prije početka sjednice, Bandić je izveo šou i demonstrativno napustio sjednicu. O toj će se točki tako raspravljati sutra na izvanrednoj sjednici Skupštine sazvanoj samo zbog te teme.

Jutarnji je dobio opsežne materijale o tom projektu, koji bi se trebao financirati sredstvima iz strukturnih fondova EU. Na papiru to doista izgleda lijepo i pomalo podsjeća na futurističku metropolu u malom.

No, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, čije rješenje posjedujemo, nedavno se prilično negativno izjasnio o materijalima koje je Bandić uputio u skupštinsku proceduru.

Stanovi za istraživače

Zavod ocjenjuje da je prostor bivše vojarne na Borongaju od 85 hektara “neprocjenjiv resurs i potencijal strateške gradske i državne razine”. Zato smatraju nedopustivim to što nije razvidno koja je institucija, osim Sveučilišta, bila uključena u izradu elaborata što je poslužio kao podloga za natječaj.

Usprkos negativnom mišljenju Zavoda, u Gradu su uvjereni da je trenutno prioritet usvojiti Odluku o izradi urbanističkog plana kako bi Sveučilište i Ministarstvo obrazovanja mogli pravodobno aplicirati za strukturne fondove EU. U Gradu kažu da se o UPU-u mora raspravljati i da je taj program daleko od završetka.

U Sveučilištu su nam već potvrdili “da im gori pod petama” s obzirom na to da se planovi i natječaji moraju početi realizirati već sada kako bi 2014. godine spremni dočekali mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova. Samo je za obrazovanje predviđeno oko milijardu eura.

Podjela na zone

U Kampusu Borongaj danas boravi 4500 studenata i nastavnici triju fakulteta: Prometnog, Edukacijsko-rehabilitacijskog i Hrvatskih studija. U budućnosti kampus bi bio podijeljen na zone. Na zapadu bi bili obrazovni, znanstveni i umjetnički sadržaji kampusa, na sjeveru studentski centar, a na jugu Ministarstvo obrazovanja, uredske zgrade... Gradili bi se i stanovi za znanstvene novake i istraživače.

Osobna karta budućeg kampusa

- 7 fakulteta: Prehrambeno-biotehnološki, Kemijsko inženjerstvo i tehnologije, Prometne znanosti, Tekstilno-tehnološki, Grafički, Edukacijsko-

rehabilitacijski, Hrvatski studiji

- 7 dormitorija - svaki po 3600 m2

- Zajednički sadržaji: laboratoriji, knjižnica, znanstveni muzej, trgovi i parkovi

- Prateći sadržaji: ambulanta, sveučilišni uredi, tiskara, radionice, kotlovnica

- Komercijalni sadržaji: caffe barovi, restorani, trgovine, knjižare, wellness

- 10 centara: rehabilitacija, menadžment, malo poduzetništvo, signalizacija, aeoronautika, održivo građenje, transfer tehnologije, kognitivne znanosti, duhovnost

- 8 igrališta: nogomet, mali nogomet, rukomet, tenis, košarka, odbojka, badminton, boćanje

- Studentski centar: polivalentna dvorana, bazeni, fitnes dvorana, restoran, 3-5 drugih restorana izvan zone, praonica

- Znanstveni kampus: Bio-centar, DHMZ, Carnet, Agencija za doping kontrolu

- Promet: podzemne i nadzemne garaže, tramvajska pruga s okretištem

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 01:39