VREMENSKA PROGNOZA

OVAKO VISOKE TEMPERATURE NISU ZABILJEŽENE U POVIJESTI MJERENJA! U dva dana izmjerene rekordne temperature, evo što nas očekuje danas i za vikend

 Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon srijede i rekordno visoke temperature zraka na meteorološkim postajama DHMZ-a u Rijeci i Senju, u četvrtak je u još više mjesta na Jadranu izmjerena ekstremno visoka temperatura zraka za ožujak, kao nikada u dosadašnjoj povijesti mjerenja, piše Zoran Vakula na stranicama HRT-a.

U Dubrovniku je u četvrtak izmjereno 26,8 °C što je rekord ne samo za ožujak, nego čak i za travanj, a zbog iznimnosti valja istaknuti najvišu temperaturu zraka izmjerenu u Hvaru - 24,5 °C, gdje se podaci mjere još od 1858. godine i dosadašnji rekord u ožujku bio je 24,0 °C, izmjeren 4. 3. 1949. godine. Od duljeg niza podataka, od 1948. godine, novi su rekordi za ožujak od jučer i na splitskome Marjanu 24,3 °C, a bio je 23,2 °C od 23. 3. 1977., te u Lastovu - 22,5 °C, gdje je do sada bilo 22,0 °C, od 30. 3. 1952. godine.

A da u Senju rekord nije postignut u srijedu sa 25,9 °C, bio bi u četvrtak, kada je izmjereno 25,8 °C - dva rekordno topla dana u ožujku.

Toplo će se vrijeme nastaviti i početkom travnja pri čemu će do kraja ovog tjedna biti većinom suho i sunčano, za vikend na Jadranu uz umjereno i jako jugo, a vjerojatnost kiše znatnije će se povećati od ponedjeljka.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda posljednji dan mjeseca bit će sunčano, u većini krajeva i vedro, najviša dnevna temperatura zraka većinom od 19 do 24 Celzijevih stupnjeva. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i jugoistočni, a na Jadranu mjestimice i jugozapadni.

Screenshot / DHMZ

Valovitije na Jadranu će biti tijekom vikenda, osobito u nedjelju, kada će i jugo biti većinom jače nego u subotu. Pritom će biti i oblačnije, na sjevernom dijelu uz moguću gdjekoju kišnu kap, a u manje vjetrovit ponedjeljak - nestabilnije, uz veću vjerojatnost za kišu i grmljavinu, bit će na srednjem i južnom Jadranu, te posebice u većini kontinentalne Hrvatske, gdje će sljedećih dana biti toplije nego na Jadranu. Tijekom vikenda će biti pretežno sunčano, samo rijetko uz mogućnost za malo kiše, uglavnom u nedjelju u Gorskome kotaru. No, ako i padne, količina kiše i sljedećih će dana biti zanemariva u odnosu na potrebe, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:04