U OČEKIVANJU KIŠE

Ovakvu SUŠU ne pamte: Imotsko Modro jezero bez vode već PUNIH 88 DANA!

 Cropix

ZAGREB - Imoćani su u Novu godinu ušli s jednom posebnošću, ali i strepnjom. Nije to ni smanjenje proračuna grada za 2012. godinu za skoro 50 posto, nisu to ni crna predviđanja kako će se uvesti stečaj u ‘Trimot’, već svakodnevno iščekivanje, kada će se aktivirati izvori u njihovom Modrom jezeru, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, Modro jezero je presušeno već punih 88 dana, što još nitko u Imotskom nije zabilježio...

Pamti se, naime, da je jezero prvi put presušeno pred kraj 1943. godine, a nakon katastrofalnog potresa krajem 1942. godine.

Pamti se također da je prije trideset i osam godina jezero presušilo krajem listopada i voda je počela dolaziti u izvore naredne godine, baš na blagdan Sveta tri kralja. No, da je ovoliko dana bez vode nitko ne pamti...

Zanimljivost je, svakako, i izniman nizak vodostaj u obližnjem Crvenom jezeru, gdje su se nakon sedamdesetak godina pokazale i nove - pećine. Ipak u tom jezeru posljednjih dana, vodostaj je u laganom podizanju.

Dobri poznavatelji Crvenog jezera to pripisuju topljenju snijega na planini Zavelim u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Kako je dokazano da se Modro i Crveno jezero vodom napajaju iz posve različitih tokova, posebno iz susjedne države, očito je da topljenje snijega nije utjecalo na aktiviranje izvora u Modrom jezeru.

I još jedna zanimljivost, koja potvrđuje drastičnu promjenu klimatskih prilika u Imotskoj krajini.

Naime, 23. prosinca 1986. godine razina vode u Modrom jezeru iznosila je blizu sto metara visine. Istog datuma 2011. godine jezero je bilo - bez vode. Tako je bilo i prvog dana nove, 2012. godine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:29