TIM ZA ODLUKE I PREGOVORE

Ovo je 25 ljudi iz Mosta koji drže u rukama sudbinu buduće Vlade RH

 CROPIX

Uz inicijativu da Hrvatskom vlada reformska vlada Most je osmislio još jednu političku inovaciju pod nazivom Nacionalno vijeće.

Usklađivanje prioriteta

Premda formalno Nacionalno vijeće Mosta uopće ne postoji, a njegov rad i dosezi nisu regulirani statutom Mostovaca, ako je suditi po njihovoj javno dostupnoj stranici, ono će u narednim danima odlučivati s kime će Mostovci i hoće li uopće sastaviti Vladu. A to znači da će o budućoj Vladi imati priliku odlučivati i simpatizeri, nečlanovi Mosta koji nisu prošli predizbornu borbu za zastupničko mjesto.

Prošli vikend na Plitvicama, osim usuglašavanja političke strategije i prioriteta na kojima će inzistirati u pregovorima sa SDP-om i HDZ-om te smjernicama razvoja, kao i određivanju rokova za pet reformi, izabrani su i novi članovi Nacionalnog vijeća Mosta.

Dosad je, naime, Nacionalno vijeće imalo 15 članova i u njemu mahom nisu bili budući saborski zastupnici.

Plitvički ustroj

Prema novom “plitvičkom” ustroju, novi sastav Nacionalnog vijeća čini 25 članova i u njihovim je rukama sudbina nove Vlade.

Vijeće je zamišljeno kao “kolegijalno tijelo čijim se članom postajalo samim pristupanjem platformi”.

Nikola Grmoja, suosnivač Mosta, pohvalio se kako među njima vlada džentlmenski dogovor i međusobno povjerenje.

No, svejedno će se odluke o ponudama HDZ-a i SDP-a narednih dana donositi natpolovičnom većinom, a “presuda” o poželjnom političkom savezu neće biti prepuštena samo onima koji su osvojili saborske mandate.

Iako su njihovi kritičari skeptični prema dugotrajnosti tvrdeći da će Most brzo popucati pod teretom cijelog seta ideja koje pokrivaju i lijeve i desne, Grmoja je u više navrata uvjeravao novinare i javnost da su Mostovci homogeni i da su u stanju premostiti svoje razlike.

Fotelje i ambicije

“Bili bismo labavi da se vodimo samo foteljama i ambicijama.

Ne moramo slušati velikog vođu, svatko ima svoje vrijednosti, ali svima nam je stalo do napretka.” Teze da SDP-u i HDZ-u u velikoj koaliciji ne bi trebao Most Grmoja je odbacio navodeći više razloga: “Most je potreban ne samo kao korektiv i moderator, nego i jamac da će se promjene u Hrvatskoj doista i pokrenuti”.

U četvrtak se održala nova runda pregovora, u 10 sati s SDP-ovcima na Iblerovom, u 13 sati s HDZ-om na Trgu žrtava fašizma. Ovaj put na dnevnom redu su bile reforme javne uprave i lokalne samouprave.

Most je na pregovore poslao gradonačelnika Omiša Ivana Kovačića, izvanrednog profesora Roberta Podolnjaka te pravnika Matu Ribičića.

Članovi Nacionalnog vijeća Mosta

1. RUŽICA VUKOVAC

Pravnica, načelnica Velike Kopanice. Općinu gurnutu na rub kolapsa izvukla iz minusa; naslijedila je dug oko 1,13 mil. kuna, a onda su ispali i kosturi iz ormara koji su ga digli na 2,62 mil. Općina je pod njom primljena u članstvo IRE Instituta za razvoj regije Europe. Dobili su od Austrijanaca komunalni kamion po koji je ona išla vlakom. Toliko se svidjela Austrijancima da su im, kaže legenda, donirali još jedan.

2. LJUBICA AMBRUŠEC

Agronom po struci i magistrica ekologije nezavisna je načelnica Općine Gradec iz Velikog Brezovca. Deklarira se kao istomišljenica Bože Petrova, a povezuje ih slično iskustvo izvlačenja iz blata općina koje su preuzeli: tvrdi da je u 2 godine preporodila Gradec. Dočekao ju je budžet od 2,5 mil. kuna i dugovi od 2,3 mil. kuna. U 9 mjeseci je sanirala općinske dugove. Njezina je parola da je općina slična domaćinstvu - “kako radite doma, tako trebate i u općini”. Radila je u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, gdje je zarađivala oko 90.000 kuna godišnje. U imovinskoj kartici 1. 10. 2013. prijavila je plaću od 132.971,64 kune godišnje plus 66.372 honorara. Vozi Opel Astru iz 2008. procijenjenu na oko 50.000 kuna. Udana je. Ima dvoje djece. I jedan kredit.

3. MIRO BULJ

Umirovljeni branitelj, vijećnik u Sinju i potencijalni saborski zastupnik pripada u konzervativniji dio Mosta. Priznaje da se protivi ćirilici u Vukovaru, podržava branitelje u Savskoj, kao i brak isključivo kao zajednicu žene i muškarca, protivnik je pobačaja osim u medicinski induciranim slučajevima, podupire vjeronauk u školama...

4. SLAVEN DOBROVIĆ

Izvanredni profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, zapamćen kao protivnik ideje gradonačelnika Milana Bandića o spalionici otpada u Resniku. Otac je sedmero djece. Stručnjak je i autor studija o gospodarenju otpadom. Frustrira ga sporost javne uprave. Mostu se priključio u rujnu nakon što su ga kontaktirali najbliži Petrovljevi suradnici.

5. NIKOLA GRMOJA

Bivši hrastovac i idejni začetnik Mosta koji je uz Petrova u Metkoviću okupljao protivnike vladavine Stipe Gabrića Jamba i stvarao platformu nezavisnih lista. Jedan od najbližih Petrovljevih suradnika i trenutni v.d. glasnogovornika Mosta, profesor je povijesti i sociologije, koji je prije političkog angažmana radio u osnovnoj školi. Ima 34 godine, oženjen je i otac djevojčice. Na listama za Sabor bio je na zadnjem mjestu u 1. izbornoj jednici. Petrov je Grmoju htio kandidirati za gradonačelnika Metkovića, ali je Grmoja to odbio.

6. BRUNO ILJKIĆ

Porijeklom iz Orašja, ostao je trajno vezan uz Posavinu, iako u Zagrebu živi već 32 godine. Dolazi iz krila Ivana Lovrinovića ‘Promijenimo Hrvatsku’ koji se s Petrovom udružio 13. 9. Osnovao je Udrugu Prsten u kojoj se bavio gospodarstvom. U Orašju je sagradio 1. hladnjaču za otkup voća i povrća. U Posavinu je uložio milijune; izgradio otkupni centar za voćae i povrće i dogovorio suradnju s Agrokorom koji izvozi u 16 zemalja EU. Pokrenuo je Zakladu Prsten koja financira 60 učenika i studenata. Nije ušao u Sabor.

7. JOSIP KATILINIĆ

Predsjednik Kriznog ekostožera Marišćina, budući zastupnik.

8. MARIO KLOBUČIĆ

Profesor informatike, rođeni Metkovac, vijećnik u Metkoviću, u tom gradu poznat po borbi za promjenu kriterija u izboru lokalne uprave, sposobnost i vještine nauštrb podobnosti.

9. INES STRENJA LINIĆ

Neurologinja u KBC-u Rijeka, nedavno izabrana za predsjednicu Skupštine Hrvatske liječničke komore, izdvojila se iz Primorsko-goranskog saveza. Ne voli političare opće prakse.

10. MIROSLAV ŠIMIĆ

Član Građanske opcije grada Osijeka - GOGO koja je na posljednjim lokalnim izborima kao nezavisna opcija osvojila dva mandata u Gradskom vijeću Osijeka. Kratko je vrijeme bio u gradskoj vlasti kao dio široke koalicije okupljene oko gradonačelnika Ivana Vrkića.

Prvi koji je sklopio suradnju s Petrovom u jednom velikom gradu, daleko od Metkovića, i tvrdio da se obraćaju razočaranim izbornim apstinentima.

11. IVAN KOVAČIĆ

Čelnik Omiša koji je pobijedio HDZ-ovca Miju Mimicu, u široj javnosti najpoznatiji po prvom potezu - prodaji službenog auta radi novca za obnovu vrtića. Budući zastupnik rođen je u Splitu, živi u Lokvi Rogoznici sa suprugom i sinom. Stomatolog koji je radio na splitskom Medicinskom fakultetu. Autor je i koautor 25 stručnih radova, a 2011/2012. proglašen najboljim profesorom.

12. STIPE PETRINA

Najžešći i najživopisniji član Mosta, načelnik Općine Primošten, poznat po verbalnim eskapadama i budući zastupnik, Mostu se pridružio zadnji, u posljednji tren. Ima 61 godinu, oženjen je i otac troje djece. Činjenicu da je najbogatiji mostovac treba zahvaliti 25-godišnjem pomorskom stažu u domaćim i stranim brodarskim tvrtkama. Već 14 godina djeluje kao nezavisni u Primoštenu, 2005. godine osvojio je 80 posto mandata, a svoj posao radi volonterski i bez naknade.

13. TOMISLAV PANENIĆ

Načelnik Općine Tompojevci sa suprugom i dvije kćeri živi u Berku u Vukovarskoj županiji. Magistrirao je ekonomiju na osječkom Ekonomskom fakultetu, gdje je završio i postdiplomski iz poduzetništva. Prije dvije godine na lokalnim izborima potukao je Gabrijela Kujundžića iz HDZ-a. Na čelu je jedne od najmanjih općina u zemlji, s budžetom manjim od 4 mil. kuna, za koju je uspio sakupiti 3,5 mil. iz EU fondova. Na stranicama Mosta “reklamiraju” kao sposobnog jer je ugovorio projekte od 13 mil. eura.

14. GORDANA RUSAK

Profesorica botanike na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu i izabrana zastupnica. U Most je došla s Prgometom i žalila se na informacijski vakuum nakon njegova izbacivanja.

15. LADISLAV TURČINOVIĆ

Predsjednik Općinskog vijeća Svetog Petra u Šumi postao je kao drugi na Nezavisnoj listi Vinka Macfuke, istarskog građevinskog poduzetnika. Privržen je Petrovu; sudjelovao je na prvom sastanku Mosta i Domoljubne koalicije i Mosta i Hrvatska raste. Završio je Fakultet elektrotehnike i računarstva, direktor je tvrtke Adriatic Travel Design koja se bavi računalnim programiranjem. Nekoć je bio tajnik istarskog HDZ-a i član u Upravi Valamar Riviere.

16. BRANIMIR KARAČIĆ

Bivši član Hrasta koji je vodio njihovu podružnicu u Velikoj Gorici. Kad ih je napustio, optužili su ga za cijepanje hrvatske desnice i neprincipijelnu koaliciju u suprotnosti s referendumom za koji su se borili. Nije izabran u Sabor.

17. ZLATKO VLAJČIĆ

Plastični kirurg koji se Mostu pridružio s Lovrinovićem kao član Promijenimo Hrvatsku, gdje je dopredsjednik. Nije izabran u Sabor.

18. JASNA MATULIĆ

Direktorica tvrtke 3 E-projekti koja se bavi planiranjem, projektiranjem i educiranjem gradova o mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije te energetskoj održivosti gradova i općina. U kampanji je propagirala eksponencijalni rast kreativnih i kulturnih industrija. U pregovaračkom je timu zadužena za poduzetništvo.

19. DARIO ČEHIĆ

Odvjetnik iz Poreča, blizak Katoličkoj crkvi, protivnik Baukova zakona o životnom partnerstvu. Najavljivao je da će u novom sazivu Sabora na prvoj sjednici i ukinuti taj zakon koji je “nasilno nametnut hrvatskom društvu”.

20. IVICA MIŠIĆ

Mostov adut iz Slavonije rođen u Dubravama u BiH, s adresom u Vinkovcima, bavi se poduzetnišvom. Dugi niz godina radio je kao zastupnik Gorenja za istočni dio Hrvatske. Politikom se do sada nije bavio. Ima 60 godina, oženjen je i otac troje djece.

21. JURE MARTINOVIĆ

Zagrebački odvjetnik, blizak krugu I. Lovrinovića koji smatra da državom vladaju vanjski lobiji poput stranih banaka i lanaca što običnim građanima naplaćuju dvostruko veće kamate nego u svojim državama. Član skupine zadužene za reforme u pravosuđu.

22. IVAN LOVRINOVIĆ

Rođen u općini Travnik, završio ekonomiju, postao je i dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. Mostu se pridružio kao čelnik Promijenimo Hrvatsku. Angažirano se uključio u rad Udruge Franak. Slovi za oštrog kritičara saveza poduzetništva i politike, kao i politike guvernera HNB-a. Osamdesetih godina bio je dio Poletove ekipe koja se, tvrdi, snažno suprotstavila memorandumu SANU-a.

23. ROBERT PODOLNJAK

Nezavisni vijećnik Gradskog vijeća Varaždina i izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu, specijaliziran za ustavno pravo, a na fakultetu predaje i o izbornom pravu, komparativnim političkim sustavima te ljudskim pravima. Bio je član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskoga sabora. Smatraju ga najvećim političkim prevrtljivcem u Mostu i rekorderu po broju stranaka koje je promijenio. Savjetovao je i Ivu Josipovića i Željku Markić.

24. IVAN TOMLJENOVIĆ

Jedan od konzervativnijih mladih mostovaca, legitimirao se kao studentski pravobranitelj u eri pokretanja Hrasta.

25. IRENA PETRIJEVČANIN VUKSANOVIĆ

Voditeljica Centra za otvoreni kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u Most je stigla s Prgometom. Upozoravala je da Hrvatska zaostaje cijelo desetljeće za EU po primjeni otvorenog koda koji osigurava transparentnost, uštedu i kvalitetu u javnoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:39