OBNOVLJENA ZGRADA

OVO JE BILA ZADNJA ZIMA BEZ GRIJANJA Učenici vukovarske škole napokon sjeli u svoje klupe

 Emica Elvedji / CROPIX

VUKOVAR - Učenici Tehničke škole Nikola Tesla napokon su dočekali dan kada će krenuti u obnovljenu školsku zgradu, gdje su se radovi razvukli na gotovo tri godine.

Bilo je to vrijeme koje je ispunjeno radom u katastrofalnim uvjetima obližnjeg tzv. radničkog doma u kojem se nastava zimi odvijala na u prehladnim, a ljeti u gotovo vrelim učionicama.

Hrabro su djeca, nastavnici i ostalo osoblje podnosili sve što su im država i Županija priskrbili, razboljevali su se i ozdravljali, dok su se vladajući na tim razinama poigravali s njihovim sudbinama i ignorirali nebrojene apele za pomoć.

I tko zna do kada bi sve to potrajalo da roditelji jednostavno nisu odlučili zabraniti svojoj djeci odlazak u školu, što im zbog uvjeta u kojima su radili nitko nije mogao zamjeriti. No, i tada je bilo problema, koji su se razvukli sve do nedavno, kada su radovi napokon završeni uz brojne probleme i muke. Djeca su u međuvremenu bila gosti Veleučilišta Lavoslav Ružička, a od ovoga tjedna napokon su u svojoj zgradi, koja je dobila uporabnu dozvolu.

Trebalo je dakle da gotovo cijela jedna generacija završi školovanje u ovoj nagrađivanoj školi da bi njezina obnova bila gotova. Obišao ju je u petak i ministar obrazovanja Željko Jovanović, koji se svima zahvalio na strpljenju, ali i ispričao učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenicima u ime svih svojih prethodnika.

Iako je škola useljena na njoj i oko nje radova će još biti. Tako će se morati dovršiti asfaltiranje pristupa školi, a i krovište će se morati sanirati, jer već prokišnjava. No, Jovanović je rekao da je novac za to osiguran u Ministarstvu regionalnog razvoja te da će uskoro biti obnovljena i sportska dvorana.

S obzirom na to koliko se i kakvih građevinskih tvrtki izredalo na ovim radovima i kako su oni koji su ih financirali brinuli o izvedbi, zapravo bi bilo pravo čudo da je na kraju sve bilo u redu. No, na sreću nedostatci nisu takve prirode da bi priječili nesmetano odvijanje nastave. Svečanost otvorenja škole bit će 17. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:59