ENORMNO RAZMNOŽAVANJE

'OVO JE UŽAS, OSJEĆAM KAKO MI KRCKAJU POD NOGAMA, SVE JE CRNO OD NJIH' Osijek na udaru nezapamćene najezde žohara, preplavili su grad

 Profimedia, Sciencephoto RM

Šetnje nakon što zađe sunce ponekad su na kontinentu jedino rješenje za vrućih ljetnih dana. Osječani vole promenadu, no posljednji dana sve veći broj građana žali se na nevjerojatno velik broj žohara u svim dijelovima grada.

- Nedavno sam šetao s obitelji i šokirali smo se kad smo vidjeli na stotine žohara kako pužu kraj automobila u tolikoj mjeri da se sve okolo zacrnjelo! Malo je reći kako smo ostali zgroženi činjenicom da su žohari tik do brojnih kafića, restorana brze hrane i brojnih pekarnica. Osjećaj je doista strašan, jer doslovce, dok hodate po asfaltu, osjetite žohare kako ‘krckaju’ pod nogama – ispričao je 45-godišnji Osječanin za Glas Slavonije, upozorivši na bolje održavanje javne higijene.

Činjenica da izlaze dok još nije mrkli mrak i dok je još gungula na cesti, govori o tome da se vjerojatno radi o doista velikom broju i da su se razmnožili više od uobičajenog.

Jedna je Osječanka slavonskom listu ispričala da je u večernjim satima situacija još gora, a dogodilo joj se da nije ni vidjela da hoda po žoharima, samo ih je čula pod stopalima.

- Nisam bila svjesna na što sam stala, a kad sam pogledala, premrla sam! Duž cijele zgrade na Trgu miljeli su deseci žohara i doslovno sam pobjegla – posvjedočila je.

Druga je Osječanka rekla da je prvo na asfaltu uočila nešto što je smatrala mrljom, no kad se približila shvatila je da se mrlja miče i da se radi o žoharima.

- Odjednom je ta hrpa doslovno krenula prema Pejačevićevoj ulici i ušla u podrumski prostor u blizini kojeg je prodavaonica prehrambenih proizvoda. Malo je reći da sam se naježila jer sam naočigled vidjela stotine žohara kako jedan za drugim odlaze u istom smjeru. Cijeli život živim u Osijeku, ali ovo mi se još nije dogodilo – kaže.

Direktor tvrtke Pestrid d.o.o. Halil Salha potvrdio je za Glas Slavonije da centar Osijeka doslovce vrvi od žohara, a razlog su devastirani podrumi, devastirane kanalizacijske cijevi i dostupna hrana iz kućanstava, pekarnica, raznih fast foodova, kafića i lokala.

- Tu žohari tu imaju odlične uvjete za razvoj. Pokušajte samo proći tim podrumima i uvjerit ćete se da je to strava – poručuje Salha, dodajući da su zbog brojnosti žohara dosta angažirani na njihovu uklanjanju.

Žohari mogu preživjeti u izuzetno surovim uvjetima, a hranu će pronaći doslovce svugdje. Svežderi su, jedu hranu biljnog i životinjskog porijekla, ali i grizu kožu, papir, drvo, tkaninu organskog porijekla, pa i ljepilo. Mogu jako dugo opstati bez hrane. Prehrambene proizvode zagađuju izmetom. Uzročnici su mnogih alergija u odraslih i djece, a kod djece mogu izazvati astmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:48