STANOVNICI KOLEKTIVNO OTIŠLI

'OVO SLIKOVITO SELO U HRVATSKOJ BAŠ SVI SU NAPUSTILI' Njemački mediji raspisali se o intrigantnom mjestu: 'Zašto tamo više nitko ne živi?'

 Screenshot

Sakriven od pogleda pored glavne ceste iz Vrboske prema gradu Hvaru, leži slikovito selo Malo Grablje o kojem su se ovih dana raspisali i njemački mediji. Naime, selo je zanimljivo jer u njemu više nitko ne živi - njegovi stanovnici u potpunosti su ga napustili prije više desetljeća, preselivši se u obližnju Milnu na obali otoka Hvara, prenosi CroExpress.

Travelbook.de navodi kako je 180 stanovnika otišlo iz sela prije 50 godina zbog bolesti vinove loze, filoksere. Kako su tamošnji stanovnici živjeli od vinarstva, 23 obitelji preselile su u Milnu.

- Teško je pronaći nekog tko će vas prevesti iz obližnjeg Hvara do Malog Grablja. Cesta je šljunčana i skliska, s obje strane u automobil 'udaraju' grane maslina koje rastu kraj ceste. Neke od kuća u selu iznenađujuće su dobro očuvane; među njima i crkvica sv. Teodora, koja izvana izgleda potpuno netaknuta. Druge kuće pak, u potpunosti su propale. Biljke su ih obrasle, a zidovi se srušili... - piše Travelbook.de , a prenosi CroExpress.

U Malom Grablju danas je aktivna tek konoba Berti Tudora, čiji je otac bio jedan od mještana koji su napustili selo. Restoran se nalazi u njegovoj rodnoj kući. No, i Tudor živi u Milni. Tek bivši seljani okupljaju se ondje svake godine u znak sjećanja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:27