POMIRBA DESNO OD HDZ-A

PAKT TVRDE DESNICE Ruža Tomašić i HSP ulaze u koaliciju 'SPREMNI,' zovu i Željku Markić i Hrvatsku zoru

Koalicijski sporazum bit će potpisan sredinom rujna, a spremni su koalirati s Hrvatskom zorom i Željkom Markić
 Cropix

“Spremni” - radni je naziv koalicije Hrvatske konzervativne stranke, Hrvatske stranke prava i Obiteljske stranke, otkrio nam je jučer Danijel Srb, predsjednik HSP-a te dodaje: “Na rad, spremni na rad”.

Koalicijski sporazum navedene stranke trebale bi, najavljuju, potpisati sredinom rujna, a Ruža Tomašić, šefica HKS-a, ističe da će pričekati dok se i druge stranke na desnici ne odluče.

- Tako da poslije nitko ne može reći da nije znao, nije stigao ili da ga nismo zvali - kaže Tomašić, predsjednica HKS-a. Čelnici HSP-a jučer su predstavili novog člana stranke, posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića, te najavili da očekuju prelazak drugih bivših članova Autohtone hrvatske seljačke stranke (AHSS).

Branko Borković i Danijel Srb

Borković pozdravlja okupljanje stranka na desnici te kaže da su Hrvatskoj potrebni demokratski procesi.

- A ne samo dualizam SDP-a i HDZ-a - dodaje Borković.

Pregovore čelnici nove koalicije vode i s Hrvatskom zorom, Akcijom za bolju Hrvatsku te udrugom “U ime obitelji” Željke Markić. Tomašić najavljuje da bi po rezultatima ankete koju su proveli u Splitu, Osijeku, Vukovaru, Zagrebu, Šibeniku i Zadru na predstojećim parlamentarnim izborima njihova koalicija mogla osvojiti devet do deset saborskih mandata, a istog je mišljenja i Danijel Srb.

- Logično je da se, kao stranke na ljevici, okupljamo i mi na desnici. No, ovo će biti prvi izbori na kojima će na ljevici biti veća gužva, nego na desnici - kaže Srb te dodaje da su otvoreni za razgovore sa svima koji nisu jugoslavenske orijentacije i koji ne teže jugoistoku, nego sjeverozapadu. Za suradnju s HDZ-om, kažu, otvoreni su tek nakon izbora.

- Zasad s HDZ-om nije bilo razgovora, naša je želja upravo ovakva koalicija, a poslije izbora ćemo tek vidjeti - dodaje Srb, dok Tomašić pozdravlja koaliciju s HDZ-om, ali tek nakon završetka parlamentarnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:02