ŽESTOKA RASPRAVA

Palo Izvješće pučke pravobraniteljice: 'To je nečuveno, tražimo hitnu stanku!'

Nenad Stazić, Željko Reiner, Furio Radin
 EPH

NOVO 12:11 Većinom glasova nije prihvaćeno Izvješće pučke bravobraniteljice sa 63 glasa protiv, 49 za, četvero suzdržanih.

Odmah se javi šokirao šokirani Furio Radin.

- To je nečuveno. Molim stanku odmah!, vikao je Radin.

- To je nemoguće usred rasprave, odgovorio mu je Reiner.

Na to se nadovezao Milorad Pupovac koji je rekao da je u nekoliko situacija bila pauza usred glasovanja.

- Ne možemo to raditi dok traje glasovanje. Raditi pauzu usred glasovanja bilo bi zaista neprimjereno, rekao je Renier.

- Mi ćemo sljedeći tjedan zbog toga što Tijelova pada u četvrtak biti slobodni cijeli tjedan. Onda ćemo odraditi onaj iza tjedan. Budući da će 30. svibnja biti svečana sjednica molim vas da počistite svoje stolove, rekao je Reiner.

11:56 Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u petak da ističe rok za provedbu i implementaciju europske direktive koja bi trebala uvesti novi način spriječavanja i ograničavanja uporabe duhanskih proizvoda, a Vladu je optužio za "nered i nerad".

"Danas ističe rok i od danas se ne mogu novi proizvodi stavljati na tržište, nego samo samo oni koji su proizvedeni do danas", rekao je Grbin u Saboru nakon stanke koju je zatražio u ime Kluba SDP-a.

U vladajućoj koaliciji, tvrdi, vlada nerad i nered, što za posljedicu ima golemu štetu po hrvatsku ekonomiju. "Zbrojite se i počnite raditi jer ovo nanosti direktu štetu Hrvatskoj i hrvatskim proizvođačima. Nije da niste imali vremena pripremiti i implementirati zakon", kazao je Grbin.

Vladajuće je optužio da, umjesto da brinu o svojim kolegama koji sjede u Vladi, a privatni interes su stavili ispred javnog, napadaju bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu. "Tvrdite da je kršio zakon, no nećete imati u vidu štetu koju činite Hrvatskoj", rekao je.

10:35 - Nenad Stazić se javio za riječ i rekao da je zastupnica Vuković govorom o novcu iz fondova za poljoprivredu odstupala od pravila ponašanja i zastupala privatne umjesto javnih interesa, jer su 'njezini roditelji poljoprivredni proizvođači'.

Stazić je dodao kako će organizirati 'skupljanje novca za njezine roditelje, ako želi, jer nisu dobili novac mimo kriterija'. Nakon toga je ušao u verbalni sukob s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

- Svjesno zlorabite poslovnik - kazao je Reiner te zaprijetio Staziću da će ga izbaciti ako nastavi polemizirati s njim. Kad se zastupnik SDP-a usprkos upozorenju nije zaustavio Reiner je održao riječ i izbacio ga iz sabornice.

-------------------------------

Ruralni razvoj, nerad Vlade te pismo zaposlenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje teme su zbog kojih je u petak ujutro, na početku saborskog zasjedanja, nekolicina saborskih klubova zatražila već uobičajenu stanku.

Stanku su tako po temi ruralnog razvoja i optužbi na račun bivšeg ministra poljoprivrede, SDP-ovca Tihomira Jakovine da je ministarstvo za njegova mandata izradilo nepošten i nepravilan natječaj za ruralni razvoj s namjerom podjele novca umjetno stvorenim poduzećima, zatražili klubovi HDZ-a, Mosta i HSS/HDS.

SDP-ovac Nenad Stazić zatražio ju je zbog "neprimjene europskog prava zbog već neposlovičnog nerada Vlade".

Pismo zaposlenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje premijeru Tihomiru Oreškoviću, u kojem se žale na ponašanje v.d. ravnatelja HZMO-a Ive Bulaje, nagnalo je Klub HSU-a da zatraži stanku o toj temi.

Reiner: Idući tjedan Sabor ne zasjeda, ali se radi cijeli tjedan iza toga

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner najavio je u petak da Sabor zbog blagdana Tijelova neće zasjedati idući tjedan, ali će zato raditi cijeli tjedan iza toga.

U ponedjeljak, 30. svibnja je Dan Hrvatskog sabora koji ćemo obilježiti svečanom sjednicom, a odmah potom, dakle u utorak nastavljamo redovno zasjedanje, rekao je Reiner zastupnicima koji na to nisu imali primjedbi.

Dan Hrvatskog sabora je spomendan kojim se podsjeća na 30. svibnja 1990. godine kada je konstituiran prvi hrvatski višestranački izabrani parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:56