INOVACIJA

Pametni će ležeći policajci prepoznati prebrzu vožnju

Božo Jovanović Bartulović i Ivan Pavlović
 Denis Jerković / CROPIX

Maturanti Gimnazije Metković Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović i Frano Rajič, osvojili su drugo mjesto na ovogodišnjem finalu Ideje godine projektom pametnih ležećih policajaca, koje su osmislili sa svojom mentoricom, profesoricom matematike Ljiljanom Jeličić.

Njihovi pametni ležeći policajci, koji tek trebaju naći primjenu, po gradskim ulicama ostaju spušteni ako preko njih prelazi automobil propisanom brzinom. A ako je brzina povećana, “policajci” se dižu i tada počinje njihova prava funkcija.

Ideja s nastave

U nekim gradovima postoje takozvani pametni stupići koji ostaju podignuti za vozila u prometu dok se spuštaju kada trebaju propustiti dostavna vozila. Na sličnom principu rade i ležeći policajci ovih gimnazijalaca, koji su doslovno preko noći postali slavni. Za njihovu ideju zainteresirao se i Grad Metković te su već obavili neke razgovore s gradonačelnicom Katarinom Ujdur, pa bi tako prvi ležeći policajac u jednoj metkovskoj ulici mogao biti postavljen već na ljeto.

Kako se u glavama ovih tinejdžera rodila ovakva revolucionarna ideja, otkrili su nam Ivan i Božo, dok se treći, Frano, baš i ne voli fotografirati.

Na ideju su došli sjedeći u zadnjoj klupi, slušajući o elektromagnetnoj indukciji, a konačan produkt bio je Smart speed bumper, kako su nazvali taj projekt.

- Sjedili smo na fizici, u zadnjoj klupi, te slušali o elektromagnetnoj indukciji pa smo razmišljali gdje pomoću toga možemo dobiti energiju. Bilo je raznih drugih ideja, ali smo na kraju ustanovili da se ne može proizvoditi neka velika količina električne energije, s obzirom na opremu koju treba dovesti, to jest da bi to bilo stvarno neisplativo. Onda smo se prebacili na ideju Smart speed bumpera, jer je bila na sličnom tragu pa smo je razvijali - prisjeća se Ivan.

Kako rade pametni ležeći uspornici?

- Naš ležeći policajac leži na oprugama i ima klinove koji zapravo podržavaju njegovu težinu. Radar smješten u blizini bilježi brzinu vozila, koje mu prilazi i šalje informaciju hoće li ga spustiti pri prelasku vozila ili će ostati blokiran, odnosno normalan ležeći policajac. Dio projekta je arduino ili mozak sustava koji sve to pokreće, a koji se s ostatkom elektronike nalazi u stupiću pokraj policajca. Taj sami mehanizam je pokriven slojem gume radi zaštite od vremenskih neprilika, vandalizma i prljavštine - kažu nam Ivan i Božo, koje smo zatekli ispred Gimnazije Metković. Školska godina se primiče kraju pa njih dvojica ne mogu ležati na lovorikama. Pripremaju se za maturu, a potom i za upis na fakultet. Ivan će upisati strojarstvo, a Božo menadžment. Dugoročno, jedan će osmišljavati tehničke ideje i izume, a drugi se brinuti o financijama i marketingu.

Manji prototip

Ideja godine jest njihovo treće natjecanje s inovativnim projektom pametnih ležećih uspornika.

S ovim su projektom bili u poduzetničkom kampusu u Solinu i tu su napravili koncept onoga što žele realizirati. Nakon toga sudjelovali su na Hackathonu u Dubrovniku, gdje su za 36 sati morali razviti ideju.

- Tu smo napravili model, odnosno umanjeni prototip ležećeg policajca i aplikaciju, pri čemu smo imali više ljudi, jer prije toga smo bili samo Ivan i ja. I evo, sada smo se za Ideju godine pripremali dva dana - otkrio nam je Božo.

prolaz za hitnu Gimnazijalci su mislili na sve pa bi se vozilima hitne pomoći omogućavao neometan prolaz. - Naime, velik je problem kada kola hitne trebaju proći preko ležećeg policajca jer, primjerice, da čovjek ima samo infuziju u ruci, to je velik problem i kola moraju dosta usporiti. Tako da tu svojim rješenjem štedimo minute, sekunde koje znače život - objašnjavaju nam.

Osim što će čuvati vozila od oštećenja, pametni ležeći policajci trebali bi i spašavati živote vozačima. Od ideje pa do konačne realizacije dug je put, no upornost se metkovskim gimnazijalcima isplatila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:55