STRAH OD KONKURENCIJE

PANIKA U DEŽELI Ekspanzija: Sokol Marić širi se na Sloveniju, uskoro i na Srbiju i Austriju

Ovo je prvi iskorak u regiju za tvrtku Sokol Marić, pretpostavlja se da će čuvati dućane Mercatora, što radi i u Hrvatskoj
 Marko Todorov / CROPIX

Na slovenskom tržištu zaštitarstva izbila je panika nakon što je krajem srpnja hrvatska zaštitarska tvrtka Sokol Marić osnovala podružnicu u Sloveniji. Slovenski mediji odmah su dolazak Zlatka Marića povezali s dolaskom Agrokora u Sloveniju. Naime, djelatnici Sokol Marića rade na zaštiti Agrokorovih tvrtki i Mercatorovih trgovina u Hrvatskoj. Zlatko Marić, vlasnik tvrtke Sokol Marić, rekao nam je da osnivanje njegove podružnice u Sloveniji nema nikakve veze s Agrokorom. - Točno je da mi radimo s Agrokorom u Hrvatskoj i ja sam prijatelj s gospodinom Todorićem, no to ne znači da smo dobili posao u Mercatoru u Sloveniji i da smo zbog toga osnovali tvrtku u susjednoj zemlji. Ako ne ponudimo odličnu uslugu i dobru cijenu, sigurno nećemo biti kod g. Todorića u privilegiranom statutusu zbog našeg poznanstva - poručuje Zlatko Marić.

Slovenija je prvi izlazak Sokol Marića na inozemno tržište, a Marić tvrdi da već nekoliko godina planiraju širenje u regiji i prema zapadu. No, realizaciju planova malo je usporila kriza u Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, slovensko tržište zaštitarstva puno je bolje zakonski regulirano. Cijene usluga znatno su više nego u Hrvatskoj, a i rokovi plaćanja kraći. Na reakcije slovenskih zaštitarskih tvrtki odgovara da je glupo strahovati od konkurencije i da u ovom trenuku Sokol Marić ima ugovore za 90 posto slovenskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj.

Sjedište tvrtke Sokol Marić Varovanje nalazi se u Ljubljani, za predsjednicu Uprave postavljena je Suzana Močivnik, a u Upravi su Kristijan i Dominik Marić, sinovi Zlatka Marića. Zlatko Marić napominje da ima velike planove u Sloveniji. Ondje postoji deset jakih zaštitarskih tvrtki, a Marić planira da njegova tvrtka već sljedeće godine bude među prvih petu toj zemlji. Tvrdi da je zainteresiran za obavljanje cjelokupne palete poslova zaštite. U pokretanje posla u Sloveniji planira uložiti između 25 i 30 milijuna kuna.

- Moramo kupiti nova vozila, opremu, zaposliti ljude - ističe. Sokol Marić Varovanje počelo je tražiti zaposlenike, a iz domaće branše već stižu optužbe da radnicima nudi plaće 100 eura veće od sadašnjih plaća zaštitara koje u Sloveniji iznose oko 789 eura bruto. “Svatko tko zna kako mi u Sloveniji poslujemo i ako bude radio u skladu s važećim propisima u našoj zemlji, zna da je teško ostvariti takvo obećanje o većoj plaći”, ustvrdio je za slovenske medije Branko Slak iz slovenske Komore za privatnu zaštitu.

Marić ne otkriva je li to točno, ali napominje da su šest mjeseci analizirali tržište i da dobro znaju koliko mogu platiti.

Slovenskom MUP-u podnijeli su zahtjev za izdavanje licence za rad i Marić očekuje da će ona uskoro biti pozitivno riješena kako bi tvrtka 1. studenoga počela s radom.

Marić najavljuje da će nakon Slovenije ove godine ući i na tržiše Srbije. Krajem godine tamo bi na snagu trebao stupiti Zakon o privatnoj zaštiti, što je osnovni uvjet za ulazak na to tržište. Otkriva da ga u ovom trenutku ne zanimaju tržišta u BiH, Crnoj Gori i Makedoniji, ali mu je životna želja ulazak na tržište Austrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 01:04