LOKALNI IZBORI

PANIKA U SDP-u ZBOG ZAGREBA Davora Bernardića nagovaraju da se ipak kandidira za gradonačelnika, a on bi se dogovarao sa Sandrom Švaljek

 Damjan Tadić / CROPIX

Najmanje još mjesec dana SDP neće otkrivati karte za lokalne izbore u Zagrebu, a do tada preispituju sve opcije i kandidate procjenjujući, ako već nemaju dobitnu kombinaciju, koja je za njih najmanje loša.

SDP, premda kao stranka ima najveću podršku birača u Zagrebu, nema kandidata koji ima ozbiljne šanse pobijediti Milana Bandića na lokalnim izborima u svibnju i postati gradonačelnik(ca) Zagreba. Stoga će, prije nego odluče kako će izaći na izbore, u SDP-u preispitati sve moguće kombinacije. Tako bi se uskoro trebao dogovoriti sastanak i obaviti razgovor sa Sandrom Švaljek koja je već istaknula kandidaturu za gradonačelnicu glavnoga grada. To, upozorava sugovornik iz vrha SDP-a, ne znači da će se zalupiti vrata HNS-u i eventualnoj podršci njihove kandidatkinje Anke Mrak Taritaš, kao ni da se odustalo od toga da SDP ponudi svoga kandidata.

Golemi uteg

Donedavni predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Davor Bernardić još nije odustao od izazivanja Bandića na predstojećim lokalnim izborima. On se za to spremao punih osam godina i teško mu je, sada kada su izbori pred vratima, objaviti povlačenje zato što je postao predsjednik SDP-a. Dio njegovih najbližih suradnika odgovara ga od sudjelovanja na lokalnim izborima, a glavni argument im je da bi neuspjeh u utrci za gradonačelnika Zagreba bio veliki uteg gubitnika koji bi si Bernardić osobno kao šef stranke natovario na leđa, ali bi ga natovario i SDP-u koji je nakon gubitka parlamentarnih izbora ionako u vrlo lošem stanju.

SDP-ovci koji pripadaju zagrebačkoj organizaciji na to gledaju nešto emotivnije i oni bi bili skloniji podržati njegovu kandidaturu. Zagrebački SDP prema našim informacijama i najviše inzistira na tome da stranka ima svoga kandidata za gradonačelnika. Ako to ne bi bio Bernardić, onda žele nekog drugog iz SDP-a. A kao druga opcija zasad se spominju bivši ministri u Vladi Zorana Milanovića i to Boris Lalovac koji je vodio financije te Rajko Ostojić koji je u prvoj polovici mandata bio ministar zdravlja.

Na primjedbu da je Ostojić već pokušao srušiti Bandića, naš sugovornik iz SDP-a odgovara da je to bilo u drugo vrijeme i u drugim okolnostima, a to što jednom nije uspio, ne znači da ne bi drugi put.

Izvor iz vrha stranke kaže da najava razgovora sa Sandrom Švaljek ne znači kako bi SDP odmah podržao nju kao neovisnu kandidatkinju za gradonačelnicu, ali da žele čuti koja su njezina očekivanja od izbora i kakvi su joj planovi.

Taktika HNS-a

O mogućnostima da SDP podrži HNS-ovu Anku Mrak Taritaš već se u nekoliko navrata razgovaralo na razini stranačkog vodstva, no ništa konkretno nije dogovoreno. Prema našim informacijama, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak bi za podršku u Zagrebu bio spreman SDP-u popustiti u drugim sredinama, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj pa do toga da ne budu izazivači Vojku Obersnelu u Rijeci.

U HNS-u, međutim, razumiju da je SDP tek nedavno završio unutarstranačke izbore i da se tek sada, kada im se kompletiralo novo vodstvo, počelo s pripremama za lokalne izbore.

HNS-ova je taktika da se dalje spremaju za izbore kao da na njima nemaju koalicijske partnere, a na SDP i njihove odgovore o eventualnoj suradnji čekat će do kraja siječnja, najdulje do prve polovice veljače 2017. godine.

SDP-ovci nemaju definirane kandidate ni za druge veće gradove. Otvoreno im je kako će nastupiti u Osijeku, koga će kandidirati u Splitu, a koga u Puli.

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić definitivno se zahvalio na ponudi da bude kandidat za gradonačelnika Splita, a Peđa Grbin otklonio je takvu mogućnost u odnosu na Pulu. U SDP-u se razmišlja i o tome da nađu svoga kandidata u Dubrovniku, posebno sada nakon što je izglasan Zakon o lokalnim izborima koji eliminira HNS-ova Andru Vlahušića.

Bernardić reže plaće 30% i diže članarinu

Predsjednika SDP-a Davora Bernardića osim nedostatka prepoznatljivih kandidata za gradonačelnike u većim gradovima i dalje muči veliki minus na stranačkom računu koji prema nekim informacijama iznosi čak osam milijuna kuna.

Trenutno se izrađuje plan restrukturiranja stranke, priprema se smanjenje plaća i to za oko 30 posto, a s druge strane će se korigirati članarine. Sada su mjesečne članarine u SDP-u 400 kuna i one bi se mogle smanjiti za članove stranke koji imaju najniža primanja, ali bi se višestruko povećale za saborske zastupnike. SDP-ovi zastupnici bi ubuduće u stranačku blagajnu mjesečno uplaćivali tisuću kuna, ako ne i više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:13