UHIĆEN NA AERODROMU

Pao na Plesu s kilom bijelog praha: Švercer kokaina Bekim Daka okupljao je 'zlatnu mladež' u svojim kafićima

Čovjek koji je u dobroj mjeri utemeljio moderni noćni život Zagreba i bio dio prve generacije zagrebačke "zlatne mladeži" završio je u pritvoru i prijeti mu do deset godina zatvora

Čovjek koji je u dobroj mjeri utemeljio moderni noćni život u Zagreba i bio dio prve generacije zagrebačke “zlatne mladeži” završio je u pritvoru i prijeti mu do deset godina zatvora.

Svi prijašnji okršaji sa zakonom prošli su u njegovu životu bez kazne. No grijesi iz mladosti, a radi se o lakšem imovinskom deliktu (utaja) i krivotvorenju isprava (nepripadajuće registracijske pločice na autu), sada će mu ipak biti dodatni uteg. Kilogram čistog kokaina koji su mu carinici u Zračnoj luci Pleso izvukli iz kofera mogao bi ga, s obzirom na postojeći sudski dosje, koštati dugogodišnje robije.

Zagrebački Albanci

Bekim Daka (42) sada je u pritvoru, a za krijumčarenje kolograma droge sudit će mu se na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, s obzirom na to da je uhićen u Zračnoj luci koja teritorijalno pripada tom gradu kraj Zagreba. Radi se o jednom od dvojice blizanaca koji su 80-ih godina žarili i palili zagrebačkom noćnom scenom. Kasnih 80-ih i početkom 90-ih vodili su na zagrebačkoj Šalati kafić Butterfly, koji je nakon zatvaranja Kavkaza postao udarno zagrebačko okupljalište mladih.

Obitelj Daka posjedovala je i jednu od prvih pizzerija u Dubravi i na toj ugostiteljskoj djelatnosti stekli su velik kapital, koji je u doba socijalizma bio respektabilan. Obitelj Daka probila se od tog vremena među najpoznatije Albance u Zagrebu. Iako ih se krajem 80-ih povezivalo s poznatom krađom srebra iz rudnika Trepča, a ime Kolje Dake spominjalo se u spisima tajnih operacija SDB-a “Kanal” i “Alkar”, činjenica je da nikada nitko iz obitelji Daka nije osuđen za tu veliku aferu iz koje je, prema nekim analitičarima geneze kriminala u SFRJ, nastalo organizirano podzemlje u socijalističkoj Hrvatskoj.

Iako pitomija i tek u povojima, zagrebačka noćna scena 80-ih “trošila” je lake i teške droge pa sada operativci Odjela kriminaliteta droga utvrđuju je li to prvo Dakino putovanje u zemlje Južne Amerike.

No tu se krije problem. Naime, Bekim i Gjoni Daka sliče kao jaje jajetu. Njihovi prijatelji iz djetinjstva raspoznavali su ih samo po tome što je Bekim imao otkrhnut prednji zub, a s obzirom na to da je Bekim uhićen nakon što je pola svijeta prošao s Gjonijevom putovnicom, teško će se moći utvrditi tko je zapravo išao na prethodna “putovanja”.

Kavice na tržnici

Od nekadašnjeg ugostiteljskog imperija Bekimu Daki ostao je kafić Simpa na Dolcu, svojevrsno kultno mjesto za dnevne kavice i kratka pića trgovaca i kupaca središnje zagrebačke tržnice. Kafić ovih dana radi normalno.

Zapljena kilograma kokaina pred sam kraj statističke godine povećala je ukupnu količinu otkrivenog bijelog praha sa 3,2 na 4,2 kilograma, no i s tim je povećanjem ukupni “score” u odnosu na 2010. skroman. Prošle su godine naime hrvatski policajci i carinici zaplijenili 14,8 kilograma kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:43