ODREKNUĆE ANTE IVASA

Papa Franjo ravnatelja svetišta Hrvatskih mučenika imenovao novim šibenskim biskupom

Monsignor Tomislav Rogić (50) novi je biskup u Šibeniku. Kako je u petak u podne objavljeno u Vatikanu, papa Frane prihvatio je odricanje od dužnosti koje je dosadašnji biskup mons. Ante Ivas (76) podnio uslijed navršene mirovinske dobi te je imenovao mons. Rogića, dosadašnjeg čuvara nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, župnika u tom mjestu, dekana Udbinskog dekanata Gospićko-senjske biskupije, te pastoralnog povjerenika za mlade u toj biskupiji. Biskupsko ređenje mons. Rogića predviđeno je potkraj ovoga ili u početku sljedećeg mjeseca.

Imenovani šibenski biskup rođen je u Senju 8. studenoga 1965., a za svećenika je zaređen 22. lipnja 1991.

U Senju je završio osnovnu školu. u Zadru Nadbiskupsku srednju školu, u Rijeci je studirao pet godina teologije, a šestu godinu i studij je završio na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Nakon prvoga pastoralnog iskustva na Vežici u Rijeci, gdje je bio župni vikar, upućen je na studij biblijske teologije u Rim, na isusovačko Papinsko grgurovsko sveučilište (Gregorianu).

Po povratku sa studija u Rimu kao magistar teoloških znanosti predavao je od 1998. do 2000. kao asistent na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci.

Po osnutku Gospićko-senjske biskupije 2000. njezin prvi biskup mons. dr. Mile Bogović imenovao ga je svojim generalnim vikarom. Četiri godine kasnije imenovao ga je župnikom najbrojnije župe u biskupiji, Uzvišenja Svetoga križa u Ogulinu, i dekanom ogulinskim. Portal Šibenik News navodi da je u osam godina na tom mjestu bitno podignuo razinu karitativnog rada, te da se zauzeo za obnovu crkava sv. Jakova i Petra, kao i sv. Roka u Ogulinu, te i sv. Antuna Padovanskog u Hreljinu. Čuvarom nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini, župnikom Župe sv. Nikole i excurrendo sv. Jurja u Podlapači, te dekanom obnovljenog Udbinskog dekanata imenovan je 2012. Udbinski dekanat imao je uoči drugoga svjetskog rata 14.976 vjernika, koji su ubijeni, protjerani, odnosno emigrirali u ratu i u prvom poraću. Osnivanjem Riječko-senjske nadbiskupije 1969. taj je dekanat pripojen Gospićkome, a obnovljen je 2012. izdvajanjem župa iz Gospićkoga i manjim dijelom Slunjskog dekanata, pošto su na to područje, u župe Gračac, Korenicu, Udbinu i Borićevac-Lapac, 1995. naseljeni katolici protjerani iz Bosne.

Kako je razvidno iz homilija i nagovora objavljenih na Webu, mons. Rogić tradicionalne stavove katoličkoga crkvenog nauka pronosi na smiren način, bez povišenih tonova, insistirajući uporno na svetosti ljudskog života, na grešnosti bilo kojeg ponašanja koje taj život ugrožava, onečišćava ili obespokojava, na grešnosti mržnje i osvete, na obrani kako humane, tako i duhovne ekologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:21