KANONSKO PRAVO

PAPINA UREDBA U HRVATSKOJ NIJE PALA NA PLODNO TLO Kod nas sve manje razvoda, znate li koliko točno košta u Zagrebu i tko od supružnika plaća troškove?

Papina reforma nosila je i ideju da postupak bude besplatan, no on u Zagrebu košta od tri do čak pet tisuća kuna što mora platiti “tužitelj”
 Branimir Boban / CROPIX

Reforma pape Franje vezana uz brže, jednostavnije i dostupnije postupke parnica za ništavnost ženidbe, koju je donio u rujnu 2015., nisu u Hrvatskoj pale na plodno tlo. Naime, prema nedavno objavljenim statističkim podacima Međubiskupijskog suda 1. stupnja u Zagrebu za 2016. godinu, doneseno je ukupno 40 presuda vezano uz ništavnost ženidbe, što je najmanji broj presuda u posljednjih devet godina.

Rekordi

Kod njih 23 utvrđena je ništavnost, dok su u 17 slučajeva supružnici i dalje ostali u crkvenom braku. U odnosu na godinu ranije, dakle u vrijeme dok nije nastupila Papina reforma, donesene su 53 presude, dakle 13 više nego lani, a u čak 39 slučajeva utvrđena je ništavnost ženidbe, što je pak 16 više nego lani.

Osim toga, brojke pokazuju kako se na parnicama koje su trebale biti jednostavnije i brže pojavio rekordan broj ljudi. U 2016. primljeno je, naime, ukupno 694 stranke i svjedoka na sudu, što je gotovo sto više nego 2015. odnosno 160 više nego 2014. godine. Više ljudi bilo je jedino 2008. godine.

Reforma pape Franje išla je prema ubrzanju postupka te je od kraja 2015. godine bila dovoljna samo jedna izvršna presuda u prilog ništavnosti ženidbe, a ne dvije istovjetne odluke kako je bilo do vremena prije Papine inicijative. Osim toga, uveo se i kraći postupak pred biskupom, i to u slučajevima u kojima su posebno očiti argumenti koji govore u prilog ništavnosti.

Za takve postupke, za koje na Međubiskupijskom sudu kažu da su rijetki, potrebno je da oba supružnika podnesu suglasnost za ništavnost ženidbe te da “okolnosti stvari i osoba ne zahtijevaju pomnije ispitivanje ili istraživanje te jasno ukazuju na ništavost ženidbe”.

Opravdani razlog

Riječ je o pomanjksanju vjere, kratkoći bračnog suživota, pobačaju učinjenom radi sprječavanja rađanja potomstva, tvrdokornom ustrajavanju u izvanbračnoj vezi u vrijeme ili neposredno nakon vjenčanja, zlonamjernom zatajivanju neplodnosti ili teške zarazne bolesti ili djece rođene iz prethodne veze ili zatvorske kazne, ženidbi sklopljenoj zbog nepredviđene trudnoće, fizičkom nasilju radi iznude privole, manjku uporabe razuma dokazanom medicinskom dokumentacijom i slično.Prema statističkim pokazateljima, na kraju 2016. godine ostalo je neriješeno 57 parnica, što je za 11 više nego 2015., ali i tako broj je mnogo manji od, primjerice, 2012. godine kada ih je ostalo neriješenih 128.

Sve veći broj slučajeva

Upita bez forme tužbe lani je bilo 38, što je za 23 više nego 2015. godine. Tužbi koje se nisu ni razmatrale bilo je devet, što pokazuje tendenciju da je iz godine u godinu sve veći broj takvih slučajeva. Naime, 2014. bilo je odbačeno tri tužbe, a godinu kasnije pet tužbi. Reforma pape Franje trebala je u sebi nositi i ideju da biskupske konferencije osiguraju i besplatnost postupka.

U Zagrebu taj postupak otprilike stoji tri tisuće kuna, a ovisno o vještačenju ili prijevodu određenih dokaza na hrvatski jezik cijena se može popeti i na pet tisuća kuna. Tu cijenu plaća tužitelj.

Na Međubiskupijskom sudu navode kako se time ne određuje da će svi sudski postupci ubuduće biti besplatni te kako se u svim “taksovnicima jasno naglašava načelo da tko nije u mogućnosti podmiriti sudske troškove ima pravo na potpuno oslobađanje, a tko ih može podmiriti djelomično, ima pravo na smanjenje troškova”. “Po tom načelu vodimo se na Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu”, stoji na stranicama suda koji vodi sudski vikar Josip Šalković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:50