KAMPANJA ZA PREDSJEDNIKA HDZ-A

Paravinjin isljednik i trgovac nafte u vrhu Karamarkova tima

Glavni suradnici u kampanji Tomislava Karamarka , bivšeg šefa tajne službe koji sada želi biti predsjednik HDZ-a, njegov su bivši zamjenik iz SOA-e, a drugi je Sanaderu blizak kontroverzni financijaš.

Milijan Brkić Vaso zadužen je za Karamarkovu prezentaciju u medijima i političku strategiju. Jozo Petrović, bivši član Uprave Ine, koji je upravo svjedočio u korist bivšeg premijera Ive Sanadera, brine se za Karamarkov budžet!

Obojica ključnih suradnika, kao uostalom i drugi u njegovom timu, pripadaju sličnom obavještajnom i poslovnom miljeu.

Odbio uhititi Norca

Karamarkova desna ruka, Milijan Brkić, bivši je zamjenik glavnog ravnatelja policije, a danas je HDZ-ov saborski zastupnik za dijasporu. Zbog želje da se bavi politikom podnio je ostavku u policiji. Rođen u Ljubuškom 1970. Diplomirao je na Visokoj policijskoj školi Policijske akademije u Zagrebu. U MUP-u je radio od 1991. do 2001. kao zapovjednik specijalne policije te je dvije godine bio zapovjednik interventne policije. Brkić je iz policije otišao u mirovinu jer je odbio uhititi svog bliskog prijatelja Mirka Norca sve dok nije dogovoreno da će mu se suditi u Hrvatskoj, a ne u Haagu. Tada ga je osobno priveo u riječki zatvor.

Nakon toga je od 2003. do 2004. radio u privatnom sektoru, da bi ga 2005. Karamarko iz mirovine povukao u SOA-u, gdje je postao njegov pomoćnik. Otamo je, kada je Karamarko postao ministar unutarnjih poslova, otišao na mjesto zamjenika ravnatelja policije.

Nedavno je Brkić medijsku pažnju privukao kao vođa operacije uhićenja Dragana Paravinje, osumnjičenog za ubojstvo Antonije Bilić, te ga je on osobno ispitivao. Paravinja je tada navodno priznao ubojstvo, da bi to ubrzo opovrgnuo tvrdeći da su ga policajci prisilili na priznanje. Sredinom studenoga prošle godine dao je ostavku.

Prvoklasni skandal?

Predsjednički kandidati HDZ-a obojicu, Brkića i Karamarka, nazivaju “špijunima”.

U kuloarima se, doznajemo, proširila čak i informacija da se njih dvojica i dalje koriste službenim prostorijama u sjedištu SOA-e u Savskoj 39! Tu se, upozoravaju njihovi suparnici, navodno služe svim raspoloživim resursima u vođenju kampanje za predsjednika HDZ-a. Ako je to istina, to je prvoklasni skandal na koji bi nova vlast trebala reagirati.

Gotovo svi članovi vrha HDZ-a zaziru od razgovora na mobitel na temu Karamarka.

- Ne mogu o tome na mobitel, jasno? - rekao nam je jedan iz vrha HDZ-a. Drugi visoki dužnosnik HDZ-a ispričao nam je kako nitko iz stranke ne želi na mobitel razgovarati o Karamarku već predlažu da se nađemo i razgovaramo u četiri oka.

Darko Milinović je pak javno izjavio da prepoznaje u isplatnicama koje su ovih dana objavljene “rukopis zaboravljenog obavještajnog podzemlja”. U ured Jadranke Kosor ni dandanas nitko ne smije ući s mobitelom.

- Molim vas da ostavite mobitel ovdje, kod tajnice - rečeno je gostu koji došao na razgovor s Jadrankom Kosor.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:35