PRVI NACRT REZOLUCIJE

Parlament EU će od Srbije tražiti osudu Šešeljeva vrijeđanja žrtava

Očekuje se da će se hitnom Rezolucijom sastaviti kompromisna verzija o Šešelju
 CROPIX

Hitna rezolucija Europskog parlamenta o Srbiji zbog slučaja optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja snažno će osuditi govor mržnje kojim se on služi u javnim istupima otkako je došao u Srbiju. Zatražit će od Srbije da javno osudi takve istupe, ali će i Haaškom sudu poslati poruku da postupak protiv Šešelja nije bio zadovoljavajući.

Poslat će se također poruka i Haškom sudu da je odluka o Šešeljevu puštanju na slobodu nepromišljena. Da će Rezolucija najvjerojatnije imati ove kao glavne poruke vidljivo je iz nekoliko prijedloga rezolucije koje su stranačke skupine sastavljale u ponedjeljak kad je istjecao rok za predaju takvih prijedloga i u koje uvid ima Jutarnji list.

Prijedlog pučana

Sad će najvjerojatnije netko iz Europske pučke stranke, iz čijih je redova i došao prijedlog za hitnu Rezoluciju, uzimajući u obzir sve predložene verzije sastaviti kompromisnu verziju Rezolucije o kojoj će se u četvrtak glasovati u Europskom parlamentu.

Očekuje se da će se rezolucijom “oštro osuditi Šešeljev govor mržnje i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući njegovu sramotnu izjavu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara”.

Distanciranje od uvreda

Parlament, ako prođu prijedlozi koji su na stolu, će Rezolucijom pozvati Vladu Republike Srbije da “najoštrije” osudi Šešeljev govor mržnje i da se distancira od uvreda koje on iznosi u javnim nastupima nakon povratka u Srbiju.

Predlaže se i da se Srbiji uputi poruka o odgovornosti da bi se obuzdala politika koja može voditi do novih sukoba na Zapadnom Balkanu jer su retorika i politika koju zagovara Šešelj već donijeli veliko zlo, ubijanje i razaranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:01