PO JULIJANSKOM KALENDARU

Paroh vinkovački Srđan Lukić: Slaviti Božić znači neprestano praštati jedni drugima

Prinesimo Kristu svoje darove: umjesto zlata – iskrenu ljubav, umijesto tamjana – toplu molitvu, a umjesto smirne – plemenito ponašanje prema bližnjima

Arhivska fotografija

 Ranko Suvar/Cropix

Mnogi pravoslavni vjernici koji Božić slave po julijanskome kalendaru, u petak su na svečanim liturgijama koje se služe u pravoslavnim hramovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a paroh vinkovački Srđan Lukić rekao je da slaviti Božić znači neprestano praštati jedni drugima.

Paroh vinkovački, jerej Lukić božično bogoslužje služio je u vinkovačkom pravoslavnom hramu Silaska svetog Duha na apostole.

Čestajući pravoslavnim vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi" jerej Lukić u božićnoj poruci kazao je kako slaviti Božić znači "neprestano praštati jedni drugima, radost Božića živjeti i donositi kroz kršćansku ljubav brišući suze onih koji plaču, tješeći one koji su u žalosti, hrabreći one koji su nemoćni, pomažući one koji su u potrebi".

"Poput mudraca s istoka, prinesimo i mi Bogomladencu Kristu svoje darove: umjesto zlata – iskrenu ljubav, umijesto tamjana – toplu molitvu, a umjesto smirne – plemenito ponašanje prema bližnjima, kako bismo sa ljubavlju i radošću izgovarali riječi najradosnijeg kršćanskog pozdrava: Mir Božji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi", poručio je vinkovački paroh Srđan Lukić.

Svečana bogoslužja služena su i u ostalim pravoslavnim hramovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nakon bogoslužja, vjernici su se uputili svojim domovima u kojima će svečanim objedom nastaviti proslavu Božića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 19:22