REVITALIZACIJA VELEBITA

PASTIRSKI TURIZAM U HRVATA Stigle prve krave za čije društvo turisti plaćaju do 190 kn po danu

Gotovo godinu dana od pokretanja projekta obnove pastirskih stanova i tradicionalnog stočarstva na Sjevernom Velebitu, prva grla stoke i pastiri napokon su stigli na obronke planine, čime bi priča o pastirskom turizmu konačno trebala zaživjeti onako kako je inicijalno bila zamišljena.

Doduše, zasad je prema informacijama iz Nacionalnog parka Sjeverni Velebit na velebitske pašnjake stiglo samo 40 grla stoke, točnije 40 primjeraka autohtone pasmine lička buša, iako je još za prošlo ljeto bilo najavljeno kako će velebitskim obroncima šetati 150 goveda jer su na potpisivanje ugovora tada već čekala četiri lokalna OPG-a.

Ipak, čini se da realizaciju projekta u punom obliku najviše koče vrlo stroge i zahtjevne procedure ishođenja dozvola i uvjeta zaštite prirode za koje je zaduženo Ministarstvo zaštite okoliša, a koje je dosad dozvolu izdalo samo jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, OPG-u Jurčić iz Donjeg Pazarišta.

Prvi koraci

Kako je za Jutarnji list potvrdila stručna suradnica za promidžbu nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić, prva grla stoke stigla su na Velebit, točnije na Padeže na južnom dijelu parka, 28. svibnja ove godine, na 18. rođendan Sjevernog Velebita, koji je time napokon počeo provoditi aktivnosti održavanja visokoplaninskih travnjaka putem ispaše. Riječ je o projektu obnove stočarstva u vrijednosti čak 6,3 milijuna kuna, ali i deset tradicionalnih pastirskih stanova u mjestima Alan i Lubenovac na Velebitu, koji su zahvaljujući novcu Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša preuređeni i obnovljeni u smještaj za turiste.

Ideja je bila posjetiteljima omogućiti da se tijekom boravka i noćenja na Velebitu upoznaju s tradicionalnim životom i radom na ovoj hrvatskoj planini, da spoznaju kako je taj život bio u skladu s prirodom i kako se temeljio na načelima održivosti.

Oni koji su dosad posjetili stanove, međutim, bili su uskraćeni za idilične prizore velebitske stoke i pastira jer su prva goveda na ovaj dio Velebita stigla prije nešto malo više od mjesec dana.

Ključni gosti

Ipak, potvrđuju Jutarnjem listu iz Parka, desetak novoobnovljenih pastirskih stanova tijekom 2016. i 2017. godine dosad je posjetio 251 posjetitelj, a ostvarili su više od 300 noćenja, što bi trebalo govoriti u prilog tome da zanimanje za pastirski turizam itekako postoji.

- Obnovljeni pastirski stanovi u funkciji su od lipnja prošle godine, a većina dolazaka i noćenja uglavnom otpada na hrvatske posjetitelje. U 2016. godini 72 posto posjetitelja činili su Hrvati, a njihova brojka ove je godine na razini 80 posto.

Kad je riječ o strancima, najviše nam dolaze posjetitelji iz Austrije, Švicarske, Njemačke i Belgije. Moramo napomenuti da su jedan dio od tog broja posjetitelja znanstvenici i suradnici koji provode istraživanja ili druge aktivnosti na području Parka - poručili su u Sjevernom Velebitu.

Osim smještajnih kapaciteta u kojima se cijene noćenja kreću između 100 i 190 kuna po osobi za noć, u sklopu projekta pastirskog turizma na Velebitu uređen je edukacijsko-interpretacijski centar Planinska radionica s interaktivnim izlošcima, kao i prostor za edukaciju djece.

Na Lubenovcu, pak, uređena je i kružna pastirska poučna staza s interpretacijskim pločama o prirodnim pojavama, a uskoro se očekuje otvaranje posjetiteljskog centra Krasno, svojevrsne prezentacijske polazišne točke, u kojoj će turisti moći na jednom mjestu unaprijed iskusiti čari velebitskog kraja.

Vrijednost centra je 30 milijuna kuna, a većina je novca iz fondova Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:32