INTERVJU ZA N1

PEĐA GRBIN 'Hasanbegović će biti test je li Plenković doista promjena. Radi se o osobi koja je Hrvatskoj evidentno napravila štetu'

 Goran Mehkek / Hanza Media

Član predsjedništva SDP-a Peđa Grbin bio je gost emisije Novi dan na N1 televiziji gdje komentirao pregovore oko sastava nove Vlade, karakter HDZ-a, ali i stanje u SDP-u nakon izbornog poraza.

Upitan smatra li hoće li pregovori HDZ-a i Mosta brzo završiti, Grbin je odgovorio:

- Još u izbornoj noći, kada su se počeli pojavljivati rezultati, poslali smo jasnu poruku da je Hrvatska već izgubila godinu dana zbog Mosta i HDZ-a i da ne možemo izgubiti još vremena. Bojim se da smo svjedoci nastavljanja politike ucjena i da se najviše govori o foteljama. U odnosu na raspuštenu Vladu promijenila se samo jedna osoba. Ostalo je isto - rekao je Grbin za N1.

Na pitanje može li ta jedna osoba promijeniti karakter stranke, uz napomenu da se vode prijepori oko Zlatka Hasanbegovića, Grbin je rekao:

- Hasanbegović će svakako biti test. Hrvatska je zbog njega opet dospjela u žižu medija u zapadnoj Europi. Imao sam puno više upita s raznih portala i novina iz Europe nego što sam imao u protekle četiri godine. Radi se o osobi koja je Hrvatskoj evidentno napravila štetu i bit će test je li Plenković doista promjena.

Upitan smatra li da Hasanbegović može biti kamen spoticanja u pregovorima HDZ-a i zastupnika manjina, budući da ga manjinci ne žele vidjeti u Vladi, Grbin je kazao:

- Oni za to imaju jasne razloge. Ne govorimo o Hasanbegovićevim izjavama, slikanju... Govorimo o činjenicama. Osobno je kriv za probleme dva manjinska glasila u Hrvatskoj i jasno je zašto imaju problem s njim.

O tužbi banke zbog odluke SDP-ove Vlade o konverziji kredita u švicarskim francima i komentaru ministra vanjskih poslova Mire Kovača da ova Vlada mora ispravljati štetu koju je nanio Milanović, Grbin je rekao:

- Mi smo prije godinu dana napravili nešto što smo morali - spasiti egzistenciju više desetaka tisuća građana jer su ih banke lagale. U tome što smo napravili imali smo potpunu podršku HDZ-a. Jednoglasno je podržan zakon o konverziji. Svi dužnici su u potpunosti zaštićeni, ovo ulazi u sferu Hrvatske i banaka. Gospodin Kovač je ponašanjem nanio ogromnu štetu Hrvatskoj u tom sporu. U odgovoru na interpelaciju iznosio je argumente koji idu na korist bankama, a ne Hrvatskoj. U svakom međunarodnom postupku mogu se koristiti ne samo dokumenti, već i izjave visokih dužnosnika. Ministar Kovač bankama je dao vjetar u leđa, to je apsolutno neprimjereno - smatra Grbin.

Na pitanje jesu li unutar SDP-a napravili analizu izbora, kratko je odgovorio.

- Radi se analiza izbora. Naravno da moramo sagledati i što smo loše i što smo dobro napravili. To je proces koji se radi.

Voditeljica emisije komentirala je da postoji percepcija da se velik dio gubitka izbora svodi na Zorana Milanovića, dok se isto tako govori da je Plenkovićeva kampanja s PR strane bila besprijekorna. Grbin se nije potpuno složio:

- Vođa je prvi u pobjedi i prvi u porazu. Ovaj put nismo uspjeli i Milanović je morao napraviti ono što je napravio. To je nešto što je odgovorno i na što u Hrvatskoj nismo navikli. Odgovornost je njegova, ali ne samo njegova. Morat ćemo procijeniti koliko je on sam doprinio porazu. To će učiniti svi članovi. Plenkovićeva kampanja s jedne strane je bila besprijekorna, s druge strane je bila lišena sadržaja. Sjećate li se ijedne druge poruke osim da je HDZ nova stranka? Niti u jednom trenutku nije znao koliko će koštati porezna reforma. Svaki put se o njoj govori, a nikad koliko će koštati. Bojim se da će forma lišena sadržaja, kad će morati nešto raditi, raditi štetu - kazao je Grbin.

Upitan zašto smatra da je Ranko Ostojić najbolji kandidat za novog predsjednika SDP-a, budući da mu vodi kampanju, Grbin je rekao:

- Ranko Ostojić... Nije lako govoriti o nekome koga poznaš toliko dugo, a da ne iznosiš hvalospjeve. Radi se o čovjeku koji ima svoje prednosti i svoje mane. Radi se o Dalmatincu, iskrenom, ponekad naglom. U slučaju migrantske krize pokazao je kako istovremeno možeš biti čovjek i voditi jedan kompliciran sustav i štititi i građane i izbjeglice - smatra Grbin.

Neki analitičari procjenjuju da će on biti novi Milanović. S druge strane je Tonino Picula - odmjeren i umjeren poput Plenkovića, kazala je voditeljica:

- Mi u SDP-u se ne odričemo niti Ivice Račana niti Zorana Milanovića. Ne odričemo se ljudi koji su učinili SDP jakim. Nema dvije osobe koje su iste. Kada govorimo o tome jesu li isti, daleko od toga. Kao što neki uspoređuju Piculu i Plenkovića. Ni blizu nisu. Tonino ima sadržaj, rad iza sebe. Za ovoga to ne znamo. Ne možemo govoriti o takvim usporedbama. Predsjednik jedne stranke se može usporediti s malo čim. Za nikoga sa sigurnošću ne možeš reći kakav će biti dok u tu poziciju ne zasjedne. Za mene je Ostojić pokazao da ima osobine koje bi predsjednik SDP-a morao imati - smatra Grbin.

Na pitanje što se očekuje od budućeg predsjednika SDP-a, rekao je:

- Grupu poslova bih podijelio u dvije povezane grupe. Jedan dio se tiče unutarstranačke organizacije. Moramo proći stranku od najmanjeg do najvećeg ogranka. Jedan od očitih problema je u komunikaciji. Članovi stranke na najnižem nivou, ona baza se osjeća zapostavljena, da njihove poruke ne dolaze do vrha i tu su u pravu. Druga stvar koju će novi predsjednik morati napraviti je jasno programsko orijentiranje SDP-a. Morat ćemo početi producirati dokumente po kojima će se vidjeti na čemu smo.

Na pitanje hoće li se Aleksandra Kolarić vratiti u stranku, kratko je zaključio:

- Aleksandra Kolarić je upoznata s procedurom za ponovni prijem u SDP. Tijela stranka će odlučiti o njezinom ponovnom prijemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:52