PREBRZO VOZIO

Penava ostao bez vozačke: ‘Vozio sam na sastanak, takav mi je posao... Ali od odgovornosti ne bježim!‘

Dečki su svoj posao odradili profesionalno, napisali mi prekršajnu prijavu i završio sam na sudu, kaže Penava

Ivan Penava

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjedniku Domovinskog pokreta i gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi prije mjesec i pol dana oduzeta je vozačka dozvola zbog prebrze vožnje. Penava je prije nekoliko mjeseci, kako kaže, "negdje prije ljeta" stisnuo papučicu gasa gotovo dvostruko brže od dopuštenoga kroz naselje Ivandol u Požeško-slavonskoj županiji.

- Da, točno je. Vozio sam iz Zagreba na sastanak u Požegi, malo sam kasnio i ubrzao više nego što se smije, konkretno 90 km/h tamo gdje je dozvoljeno 50 km/h, i policija me zaustavila. Dečki su svoj posao odradili profesionalno, napisali mi prekršajnu prijavu i završio sam na sudu, gdje su me kaznili s oduzimanjem vozačke dozvole na tri mjeseca i financijskom kaznom od 3000 kuna, a onda su mi nakon žalbe kaznu ublažili na dva mjeseca bez vozačke i novčanu kaznu od 2000 kuna, što sam uredno platio – kazao nam je Penava, koji je pravomoćnom presudom za ovaj prekršaj dobio i tri negativna boda.

Inače, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kazna od 3000 kuna je minimalna kod prekoračenja brzine za više od 30 do 50 km/h u naseljenom mjestu, a tri mjeseca oduzimanja vozačke izriče se u slučaju ako je to vozaču drugi put da je počinio takav prekršaj.

- Takav mi je posao. Puno je obaveza, sastanaka... i ne mogu reći da sam sretan i ponosan zbog ovoga, jer nisam, ali ne bježim od odgovornosti. U svakom slučaju pouka i poruka meni, ali i svim ostalim vozačima je da poštujemo propise... - dodao je Penava, kojemu kazna oduzimanja vozačke dozvole ističe 13. studenoga u ponoć.

U međuvremenu je, kaže, puno toga po Vukovaru obavljao pješice, a u Zagrebu je češće nego inače koristio javni prijevoz i kaže da je zadovoljan s načinom kako to funkcionira u metropoli. Osobno je, dodao je, povećao broj koraka, a posljedično i usporio ritam obaveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:07