UZNEMIRUJUĆE IZVJEŠĆE

Pet slučajeva koji su šokirali pravobraniteljicu: Dijete provelo u Domu 7 godina zbog sudskih gafova!

Obiteljski bi sudovi imali posebno educirane kadrove koji bi štitili djecu

ZAGREB - Nasilje sustava nad djecom, a osobito nesenzibiliziranost sudstva i državnih odvjetništva kad su u pitanju djeca, okosnica su Izvješća o radu dječje pravobraniteljice Mile Jelavić za 2010. godinu, o kojem će Sabor raspravljati u okviru aktualne sjednice.

Pravobraniteljica je 2010. godine postupala po čak 2049 predmeta, iz svih područja dječjih prava. Kao i proteklih godina, državnim je vlastima ponudila mnoga rješenja i bolje zakonske odredbe, a ponovila je svoj zahtjev da se što prije osnuju specijalizirani obiteljski sudovi.

Takvi bi sudovi, ističe pravobraniteljica, imali posebno educirane kadrove koji bi jamčili bolju zaštićenost djece u pravosudnom postupku.

Jelavić također upozorava da je osnivanje obiteljskih sudova jedna od prioritetnih Vladinih mjera u programu za prevenciju nasilja, koja je prema Vladinom planu, trebala biti realizirana 2010. godine.

Ističe i potrebu osnivanja posebnih centara za forenzičko ispitivanje djece-žrtava, i to u svakom regionalnom centru.

Pet sudskih slučajeva koji su šokirali pravobraniteljicu

1. Dijete dali ocu narkomanu

Dijete, čija je majka lišena roditeljske skrbi, a otac narkoman ga je priznao tek nakon sudske odluke, cijeli svoj život - punih sedam godina - provelo je u domu jer sud ocu nije oduzeo roditeljsku skrb. Tako dijete nije moglo na posvojenje, a sud je također u više navrata odbacio stručno mišljenje Centra za socijalnu skrb da se dijete smjesti kod udomitelja. Objašnjenje suda: treba čekati, jer možda će otac biti spreman odbaciti ovisništvo o drogama i stvoriti pretpostavke za život s djetetom!

2. Otac oslobođen jer sud nije znao ispitati djecu

Dvoje višestruko zlostavljane djece policiji je detaljno ispričalo kako ih je otac zlostavljao. Istražni sudac djecu je pozvao na svjedočenje tek godinu dana kasnije, i to u prisutnosti oca. Djeca su porekla prvi iskaz, izjava dana policji odmah nakon zlostavljanja nije uopće uzeta u obzir, a prijava protiv oca je odbačena.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:11