PROTIV KOSOR

Petar Škorić novi je predsjednik splitskog HDZ-a: Svi smo nezadovoljni današnjim HDZ-om i to moramo promijeniti

Dosadašnji predsjednik splitskog HDZ-a Marasović je zabranio ulazak na Izbornu skupštinu Jerku Rošinu
 Bašić/CROPIX

Petar Škorić novi je predsjednik Gradske organizacije HDZ- a u Splitu , odlučili su delegati na današnjoj izbornoj skupštini splitskog HDZ-a. Škorić je član HDZ-a od 1989. godine, a utemeljio je i mladež HDZ-a čiji je prvi predsjednik bio.

- Bio sam ratni suradnik generalu Gotovini, a kasnije i Norcu. Građani su nezadovoljni našom politikom, ali nezadovoljno je i članstvo. Želim vratiti ponos i dignitet svakom članu HDZ-a - rekao je u svom predstavljanju na izbornoj skupštini Škorić.

Inače, 235 od 263 delegata na izbornu skupštinu Gradske organizacije HDZ-a u Splitu na sedam su biračkih mjesta u hotelu Radisson Blu birali između pet kandidata za novog predsjednika: Zdravka Omrčena, Petra Škorića, Zorana Butića, Ivanke Luetić Boban i Igora Lučića.

Koalicija s Kerumom

- Nikad prije nismo imali pet kandidata. Sve se to rješavalo prije i znalo se tko će biti kandidat i onda bi za od 100 za tog kandidata glasalo 105 i gotovo. Nisam nikome branio govoriti na temeljnim ograncima, a nisam nikome ni dozvolio jer ovdje nitko nije kandidat, kandidat će postati tek danas kada preda 20 potpisa - rekao je Dujomir Marasović, dosadašnji predsjednik splitskog HDZ-a.

U svom govoru Marasović je priznao kako mu je koalicija sa Željkom Kerumom bila nametnuta te da je tu informaciju slučajno čuo na benzinskoj pumpi. Marasović je danas progovorio i o prijedlogu da se sastavi antikukuriku koalicija. Naime, šest mjeseci prije izbora zajedno sa Živkom Nenadićem, predsjednikom Županijske skupštine, napravio je analizu iz koje je bilo jasno da će HDZ izgubiti izbore. Marasović je smatrao da HDZ treba napraviti antikukuriku koaliciju s HSP-om i HSS-om te je taj prijedlog poslao u središnjicu stranke. Taj je prijedlog zatim objavljen i u Vjesniku.

- Ali to je odbačeno i gotovo da je bila pokrenuta istraga tko je taj prijedlog dostavio Vjesniku. Ja sam dao Vjesnikovoj novinarki u Splitu da se to objavi - priznao je Marasović.

Incident na početku

Inače, početak današnje izborne skupštine splitskog HDZ-a obilježio je skandal jer Dujomir Marasović nije dopustio pristup Jerku Rošinu, bivšem dopredsjedniku gradskog odbora splitskog HDZ-a. Rošin je u javnosti poznat i kao blizak prijatelj bivšeg premijera Ive Sanadera.

‘Radi što god želiš’

- Došao sam na izbornu skupštinu iako nisam dobio poziv. Kao član gradskog odbora HDZ-a Split, trebao sam imati pristup skupštini. No, nisu me pustili bez akreditacije. Kada sam dotadašnjem predsjedniku Marasoviću poručio da ću održati konferenciju za novinare ako me ne puste na skupštinu, on je poručio ‘neka radim što želim’ - rekao nam je Jerko Rošin koji nije želio spekulirati o razlozima zbog kojih mu je bio zabranjen pristup izbornoj skupštini. Samo je najavio da će se ubrzo pismenim priopćenjem obratiti hrvatskoj javnosti.

Rijeka: Biondić preuzeo HDZ

Riječki HDZ-ovci iz trećeg pokušaja izabrali su novog predsjednika Gradskog odbora. Mile Biondić u drugom izbornom krugu pobijedio je protukandidata dr. Nenada Srdoča. Biondić je jedan od osnivača riječkog HDZ-a koji pripada radikalnijoj desnoj struji koja je poražena još sredinom devedesetih unutarstranačkim obračunima. Biondić se politički pasivizirao, ali je u javnosti ostao prisutan kao čelnik braniteljskih udruga. Njegov izlazak na izbore za mnoge je stoga bilo iznenađenje, a pobjeda je lagano konsternirala članstvo zbog bojazni da će to biti velik korak natrag za stranku koja nikada nije uspjela osvojiti vlast na lokalnoj razini, a ovakav izbor mogao bi je još više udaljiti od šanse da na lokalnim izborima ostvare bolji rezultat. Zbog raskola u vrhu stranke i razočaranja odnosom Jadranke Kosor prema riječkim kadrovima članstvo je očito na čelu Gradskog odbora htjelo osobu koja ima određenu karizmu i za koju procjenjuju da bi mogla ojačati ozbiljno poljuljane redove stranke. Birajući između novog i poznatog lica očito su šansu vidjeli upravo u Biondiću, jednom od “riječkih HDZ-ovih barakaša”. Inače, u utrci za predsjednika bila su četiri kandidata, a daleko najmanje, samo šest delegata, svoj je glas dalo ambicioznom mladom Patriku Šegoti, koji se jedini otvoreno izjasnio o podršci aktualnoj predsjednici Jadranki Kosor. Glasalo je ukupno 235 delegata. (N. H.)

Sisak: Tajni izbor Krapljana

Skriveno od očiju javnosti, sisački HDZ-ovci izabrali su novog predsjednika Gradske organizacije te stranke. Od tri predložena kandidata, Vlaste Baća, Marijana Gašljevića i Željka Krapljana, izaslanici izborne skupštine izabrali su većinom od 137 glasova Željka Krapljana. Baća je dobila 17 glasova, a Gašljević 54. Izbor novog predsjednika sisački su HDZ-ovci obavili u tajnosti, skriveno od javnosti. Naime, dosadašnji predsjednik Dinko Pintarić pozvao je novinare na izbornu skupštinu, ali ih je zatim udaljio, čemu su se čudili i neki od izaslanika. ( M. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:47