NJEMAČKO I AUSTRIJSKO ZAKONODAVSTVO

Pijanom recidivistu koji pregazi čovjeka sudili bi za ubojstvo

 Printscreen: YouTube

U Austriji i Njemačkoj zakonom su čak propisane blaže kazne za kaznena djela vezana uz ugrožavanje sigurnosti u cestovnom prometa. Tako je, primjerice, za izazivanje prometne nesreće iz nehata, sa smrtnom posljedicom, zapriječena zatvorska kazna do pet godina, a kod nas je moguće izreći kaznu do osam godina zatvora. Što se tiče bijega s mjesta nesreće, propisane su identične maksimalne kazne do tri godine zatvora. U praksi austrijskih i njemačkih sudova za navedena kaznena djela u manje od 10 posto slučajeva izriču se novčane i/ili uvjetne kazne te mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Međutim sankcije mogu biti puno strože i kod manjih prijestupa u prometu, poput alkoholiziranosti, i kod iznimno teških slučajeva izazivanja prometnih nesreća.

Primjerice, vozači koji su kažnjeni novčano i privremenim oduzimanjem dozvole zbog alkohola, u slučaju ponavljanja takvog prekršaja, a posebno ako su ulovljeni u vožnji u vrijeme probacije, mogu računati na to da će biti i kazneno procesuirani. Kada se pak radi o teškim nesrećama koje je izazvao vozač recidivist, vozač pod utjecajem droga ili alkohola, ili vozač koji je na drugi način teško kršio prometne propise, nadležna tužiteljstva u tim zemljama mogu ići i korak dalje te optužiti počinitelja za ubojstvo ili pokušaj ubojstva, a bilo je slučajeva kad se išlo na teško ubojstvo sa zapriječenom kaznom doživotnog zatvora.

Tako je u Mönchengladbachu na devet godina zatvora osuđen Michel M., koji je pijan i bez vozačke kombijem naletio na vozača bicikla i pobjegao. Biciklist je preminuo dok su ga prevozili u bolnicu. Punomoćnik oštećenog tražio je doživotni zatvor, a tužiteljstvo 12 godina. Sud je ocijenio da se radi o ubojstvu u pokušaju jer nije htio ubiti biciklista, ali je svjesno prihvatio takvu mogućnost. Također, kada je u pitanju bijeg s mjesta nesreće u kojoj ima teško ozlijeđenih ili mrtvih, tamošnja tužiteljstva nerijetko koriste mogućnost optužbe za pokušaj ubojstva zbog nečinjenja. Jedna takva presuda donesena je protiv djevojke u Stuttgartu koja je, dok je tipkala poruku na mobitelu, pregazila dvoje biciklista i pobjegla. ( Ž. P.)

Morao bi ugraditi u auto mjerač alkohola

Nikola Kovačević u Švedskoj vjerojatno ne bi imao ni prilike skriviti ovakvu prometnu nesreću jer bi ga sustav isključio iz prometa.

Kako smo doznali od Tončija Percana, novinara, vanjskog suradnika švedskog radija, Agencija za promet vozaču koji je vozio pijan oduzima licencu odnosno vozačku dozvolu na najmanje godinu dana, a najdulje na tri godine.

Ako bi netko i nakon toga pijan sjeo za upravljač, u slučaju da ga policija uhvati u prekršaju morao bi ugraditi mjerač alkohola koji sprječava vozača da upali vozilo ako uređaj registrira prisutnost alkoholnih para.

Šveđani inače prosvjeduju, smatraju da su kazne za vozače pod utjecajem alkohola preblage jer je najviša kazna koja se može izreći niža od 10 godina. ( D. Mi.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 07:53