REZULTATI ANKETE

Pitali smo vas tko će sastaviti novu Vladu. Čak 73 posto ispitanika tvrdi: Plenković ostaje premijer!

Glasalo je gotovo 27 tisuća ljudi

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović

 Josko Ponos/Cropix

Stigli smo do kraja predizborne kampanje Kandidati su rekli svoje, kao i njihovi stranački šefovi, a i građane se nešto (već) pitalo. Dvije najveće anketne kuće završile su svoja istraživanja raspoloženja birača, a rezultati sugeriraju uvjerljivu pobjedu HDZ-a nad Rijekama pravde koje predvodi predsjednik Republike i SDP-ov kandidat za premijera Zoran Milanović.

Prema istraživanju koje je za Novu TV provela agencija Ipsos, HDZ i partneri trebali bi osvojiti 60 saborskih mandata (bez tri mandata koja su rezervirana za dijasporu), dok bi Rijeke pravde trebale osvojiti 41 mandat. Koalicija predvođena Domovinskim pokretom trebala bi osvojiti 15 mandata, Možemo! jedanaest, a Most i Hrvatski suverenisti devet mandata. Dva bi trebala pripasti IDS-u, a po jedan koaliciji Fokus - Republika i Nezavisnoj platformi Sjever međimurskog župana Matije Posavca.

Slične rezultate sugerira i istraživanje Promocije plus za RTL koje HDZ-u predviđa 60 mandata, SDP-u 44, Domovinskom pokretu 13, Mostu devet, a platformi Možemo! osam mandata.

Ako se ostvare prognoze iz spomenutih anketa, premijer Andrej Plenković ne bi trebao imati prevelikih muka oko sastavljanja nove većine i nove Vlade, no da su predizborne ankete jedna, a izbori sasvim druga stvar osvijestili smo još 2020. godine, kada smo na birališta izašli uvjereni da nas čeka prava poslijeizborna drama.

Naime, pred posljednje parlamentarne izbore anketne kuće predviđale su pobjedu Restart koalicije (SDP, HSS, HSU, Snaga, GLAS, IDS i PGS) kojoj su anketari predviđali osvajanje od 51 do čak 60 mandata. S druge strane, HDZ i partneri nisu trebali osvojiti više od 55 mandata. Na koncu je na izborima slavio HDZ sa 66 osvojenih mandata, dok je Restart koalicija potučena do nogu - SDP i partneri osvojili su samo 41 mandat.

Nakon podsjećanja na rezultate recentnih anketa i malog anketnog vremeplova, pitali smo vas tko će na koncu uspjeti sastaviti parlamentarnu većinu (podrška od najmanje 76 zastupnika) i nakon toga formirati novu vladu. Do 22 sata u ponedjeljak odgovorilo je gotovo 27 tisuća ljudi. Njih čak 73 posto vjeruje da Plenković ostaje premijer, tek 18 posto ‘kladi‘ se na Milanovića, a ostali misle kako u svom naumu neće uspjeti ni jedan niti drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:45