BITKA OKO IMOVINE

PJEVAČ PROTIV POREZNIKA Thompson će ići do kraja u ratu protiv Porezne uprave!

Sporni su upisi na stanove u zgradi u Ulici Kameniti stol, kao i na ekskluzivni penthouse u Radničkoj cesti

ZAGREB - Glazbenik Marko Perković Thompson platio je nedavno državi porezni dug od 1,2 milijuna kuna nakon što je zagrebačka Porezna uprava utvrdila da nije prijavio 3,69 milijuna kuna prihoda, odnosno da postoji nesrazmjer između njegove imovine i zarađenog novca.

Iako se Thompson s državom spori već neko vrijeme i ne priznaje dug, budući da mu je Porezna uprava u drugostupanjskom procesu odbila žalbu, poznati pjevač domoljubnih pjesama zbog prijetnje ovrhom bio je prisiljen u državni proračun uplatiti porez jer žalba ne odgađa presudu. No, Thompson i dalje ustraje u svojoj tvrdnji da nije dužan, pa su njegovi odvjetnici Vatroslav Šego i Marko Gracin Upravnom sudu podnijeli tužbu protiv ovog rješenja Porezne uprave.

Pravomoćno rješenje

- Žalba je odbijena još u rujnu prošle godine i rješenje je postalo pravomoćno. Mi smo protiv tog rješenja pokrenuli upravni spor.

Ni nakon pet mjeseci nemamo odgovor na tu tužbu Porezne uprave. Marko je platio tih 1,2 milijuna kuna jer je rješenje ovršno, ali smatramo da je riječ o nezakonitom postupku, što ćemo dokazivati pred Upravnim sudom - rekao nam je odvjetnik Vatroslav Šego. Porezna uprava, naime, u rujnu prošle godine, u sklopu akcije protiv poreznih dužnika, donijela je prvo rješenje u kojem je stajalo da Thompson mora platiti 1,164 milijuna kuna poreza.

Žalba odvjetnika

Thompsonovi odvjetnici žalili su se na ovo rješenje, međutim, drugostupanjska komisija Porezne uprave u siječnju 2013. potvrdila je ovu odluku, a Perkoviću je naloženo da dug plati u roku od 15 dana.

U polugodišnjem nadzoru poreznici su utvrdili da je Thompsonova imovina mnogo vrednija od prijavljenih prihoda, a najveći dio tog dohotka odnosi se na kupnju nekretnine u Zagrebu u Ulici Kameniti stol, koja je vrijedna 450 tisuća eura. Thompson je poreznicima tvrdio da je s građevinarima iz Njemačke potpisao ortački ugovor o ulaganju, a da je dio novca za tu nekretninu posudio od prijatelja i kuma Diega Vjekoslava Miletića, bogatog poduzetnika iz Ekvadora. No, Porezna uprava, neslužbeno doznajemo, nije prihvatila Perkovićevo objašnjenje. Oba ta ugovora nisu bila ovjerena kod javnog bilježnika.

Ugovor o pozajmici

- U Poreznoj su prvo rekli da priznaju ortački ugovor, a da ne priznaju ugovor o pozajmici. Mi smo im dostavili izjave Markovih njemačkih partnera preko konzulata u Njemačkoj, a Porezna je tražila od banke i izvode s računa kako bi vidjeli tijek novca.

U zemljišnim knjigama Thomspon je upisan kao vlasnik jednog stana u zgradi u Ulici Kameniti stol, dok ostatak nekretnine posjeduje tvrtka u vlasništvu njegova menadžera Zdravka Barišića, Pugna.

Imena navodnih ortaka nigdje se ne spominju. Zanimljivo je da Perkovićev penthouse od gotovo 700 kvadrata u Radničkoj cesti u zemljišnim knjigama ima jednu zabilježbu tešku 10,3 milijuna kuna i to na ime - Diega Vjekoslava Miletića, čovjeka koji je navodno Thompsonu posudio novac za kupnju nekretnine u Ulici Kameniti stol. Na taj način Porezna uprava se na može naplatiti ovrhom ako bude htjela. O zabilježbi Miletića na stan u Radničkoj odvjetnik Šego pitao je klijenta, a onda nam javio da o tome ne bi razgovarao.

- Marko kaže da su to stvari privatne naravi koje ne želi dijeliti s javnošću. Ali, mogu vam reći da nije povezano s ovim slučajem - rekao je odvjetnik Šego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:27