NE ODUSTAJU

PLAN VLADE Povući 5 milijardi od onih s beneficiranim stažem. Pola ove, a pola iduće godine

 Davor Pongračić / CROPIX

Vlada, kako sada stvari stoje, ostaje pri planu da proračunsku rupu zakrpa novcem budućih umirovljenika s beneficiranim radnim stažem.

Plan je, kako doznajemo od dva izvora u Vladi, da se novac osiguranika s beneficiranim radnim stažem povuče u proračun, ali ne odjednom, nego u dvije godine. Radi se o otprilike pet milijardi kuna kojima raspolažu obvezni mirovinski fondovi na temelju dosadašnjih uplata oko 80.000 zaposlenih s beneficiranim radnim stažem.

84 zanimanja

U tu kategoriju ulaze čak 84 zanimanja, kojima se 12 mjeseci rada, zbog otežanih uvjeta u kojima rade, računa kao 14 do 18 mjeseci. Najbrojniji među njima su policajci, kojih je oko 21.000, ali značajnu brojku čine i vojnici, carinici, pravosudna policija i vatrogasci. No, u kategoriju ljudi s beneficiranim radnim stažem spadaju i, primjerice, balerine, operni pjevači, strojovođe, vozači teških kamiona, piloti i kontrolori leta, kao i radnici u željezarama, staklanama i ljevaonicama. Ipak, država, čini se, najvjerojatnije neće morati posezati za uplatama svih njih u drugi mirovinski stup.

- Razrađujemo dva modela. Prema jednom, u prvi bi se stup prebacili samo oni koji beneficirani radni staž ostvaruju radom u vojsci, policiji, carini i pravosudnoj policiji, te vatrogasci, dok bi se drugima koji ostvaruju pravo na beneficirani radni staž dala mogućnost izbora. Prema drugom modelu, u prvi stup bi se vratili svi koji ostvaruju beneficirani radni staž - objašnjava naš izvor iz Vlade.

Naši sugovornici iz Vladinih krugova kažu da bi dovoljno bilo posegnuti samo za onim zaposlenicima s beneficiranim stažem kojima je država poslodavac. Njihovo prebacivanje u prvi stup državnoj bi blagajni u ovoj i sljedećoj godini, prema prvim procjenama, moglo donijeti po 2,5 milijarde kuna, što bi, uz milijardu kuna dobiti koje bi povukla iz javnih poduzeća i oko pola milijarde kuna prihoda po osnovi poreza na igre na sreću, državi samo u ovoj godini donijelo 3,5 do 3,7 milijardi kuna.

Penzije će biti manje?

Nitko, međutim, zasad ne može sa sigurnošću reći što će prebacivanje iz drugog u prvi stup značiti za buduće umirovljenike koji će u mirovinu ići s beneficiranim radnim stažem. Računice se u Vladi, naime, tek izrađuju, a naši sugovornici kažu da budući umirovljenici neće biti oštećeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:26