PREMIJER U TIRANI

Plenković: Geopolitički pogled na proširenje EU gotovo jednako snažan kao kriteriji

‘Što proces proširenja bude dulje trajao, to će utjecaj i angažman drugih globalnih aktera na ovom našem prostoru biti sve veći‘

Edi Rama i Andrej Plenković

 Adnan Beci/Afp

Nakon ruske agresije na Ukrajinu geopolitički pogled na proširenje EU-a postao je “gotovo jednako snažan” kao na temelju tehničkih i pravnih kriterija, kazao je novinarima na marginama samita Berlinski proces u Tirani hrvatskih premijer Andrej Plenković.

“Naravno s aspekta Unije što taj proces (proširenja) bude dulje trajao, to će upliv, utjecaj i angažman drugih globalnih aktera na ovom našem prostoru, koji je na neki način zaokružen zemljama Unije, biti sve veći”, kazao je Plenković, naglasivši da upravo zbog toga treba pronaći “dobar balans” kako do proširenja ne bi došlo “ad Calendas Graecas”.

Ponovio je kako se potrebno “držati temeljnog načela individualnih zasluga”.

Bitno je da svaka aspirantica za članstvo u EU-u provede reforme, ustroji institucije, ispuni kriterije i prilagodi se zajedničkom tržištu, “premda je sada nakon Putinove agresije na Ukrajinu, geopolitički pogled na proširenje gotovo jednako snažan kao i ovaj na temelju stvarnih tehničkih i pravnih kriterija”, poručio je Plenković.

Hrvatski je premijer naglasio kako je alternativa u svim državama zapadnog Balkana “puno gora”.

“Gora u smislu i demokratske snage i jačanje institucija i borbe protiv korupcije i svih ostalih razvojnih elemenata”, dodao je.

Sudionici ovogodišnjeg samita Berlinskog procesa, foruma za pomoć zemljama zapadnog Balkana u približavanju EU-u, čelnici su šest zemalja te regije i više čelnika zemalja EU-a, među kojima su, uz hrvatskog premijera, njemački kancelar Olaf Scholz, španjolski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, grčki premijer Kiriakos Micotakis, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar i mađarska predsjednica Katalin Novak.

Na samitu su sudjelovali i drugi visoki dužnosnici poput britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja i austrijskog ministra vanjskih poslova Alexandera Schallenberga.

U istom formatu sudjeluju i institucije Europske unije pa su sudionici ovogodišnjeg samita bili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Diplomatsku i političku inicijativu Berlinski proces pokrenula je tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel 2014. s ciljem približavanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Plenković je kazao kako su ključne teme samita bile suradnja država jugoistočne Europe, njihova europska perspektiva i bolja ekonomska konvergencija.

Samitu su prisustvovali i čelnici međunarodnih financijskih institucija koje podupiru realizaciju projekata, naglasio je hrvatski premijer.

"Trebamo još približiti naše ekonomije i ubrzati reforme za pristupanje (EU-u)", kazala je Von Der Leyen na novinskoj konferenciji, kojom je zaključen samit, s albanskim premijerom Edijem Ramom i Scholzom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:16