UHIĆENJA U BiH

PLENKOVIĆ I NAJBLIŽI SURADNICI JOŠ VODE RAZGOVORE U BANSKIM DVORIMA Premijeru, Stieru i Krstičeviću pridružio se i šef Sabora i Mosta Božo Petrov

 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 18:00 O uhićenju pripadnika HVO-a u Orašju u srijedu poslijepodne priopćenjem se oglasilo Ministarstvo pravosuđa.

'Ministarstvo pravosuđa kao središnje tijelo za administrativno zaprimanje i prosljeđivanje zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć, sukladno svojim ovlastima objedinjava dostupne podatke o postupcima koji se u BiH vode protiv hrvatskih državljana zbog ratnih zločina. Ukupni broj hrvatskih državljana obuhvaćenih istragama ili protiv kojih su podignute optužnice u BiH teško je procijeniti na temelju podataka kojima raspolaže ovo Ministarstvo. Naime, ovo Ministarstvo saznaje samo za one postupke i u onoj fazi u kojoj je bilo potrebno pružiti pravnu pomoć, a točnost naših evidencija ovisi isključivo o točnosti i ažurnosti dostavljenih akata nadležnih tijela BiH. Stoga je Ministarstvo pravosuđa zatražilo podatak od Ministarstva pravde BiH o svim postupcima zbog ratnih zločina koji se u BiH vode protiv hrvatskih državljana'.

----------------------

17:10 Kako neslužbeno doznaje televizija N1, u Vladi još razgovaraju premijer Plenković te ministri Davor Ivo Stier i Damir Krstičević, a po završetku sastanka također neće biti izjava.

U Vladu je oko 17 sati stigao i predsjednik Sabora Božo Petrov, ali nije htio otkriti razlog svog dolaska.

----------------------

15:50 Zgradu Vlade napustio je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, koji nije davao izjave. Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je samo da će zaključci sa sastanka biti prezentirani na sjednici Vlade u četvrtak.

Ministar je dodao da RH analizira sve pravne i političke mogućnosti kako bi se olakšala situacija uhićenima u Orašju, prenosi N1.

I ministar branitelja Tomo Medved je novinarima rekao da će u četvrtak na sjednici Vlade dobiti informaciju što se konkretno čini u tom slučaju.

----------------------

14:00 Šef SOA-e, Daniel Markić, došao je u Vladu na hitan sastanak zbog uhićenja u Orašju.

----------------------

13:05 - Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je nešto prije 13 sati pred sjedištem hrvatske Vlade na Markovu trgu da je došao na razgovor o uhićenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju.

Na pitanje novinara kako komentira ta uhićenja Orepić je kazao da upravo ide na sastanak na kojemu će o tome razgovarati.

Prije Orepića u zgradu Vlade ušli su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave.

Podsjećamo, desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

------------------------

12:10 - O uhićenjima pripadnika HVO-a u Orašju oglasila se i Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je priznala kako ju je iznenadilo ono što se dogodilo u Orašju, te da o tome nije imala nikakve informacije.

- Pogotovo zato što je Orašje područje u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za golu egzistenciju, za svoj život. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu - rekla je Grabar Kitarović.

- I Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine u Orašju. Ono što u ovom trenutku moramo učiniti jest trezveno i hladne glave proučiti činjenice što se dogodilo.

Cijelu izjavu predsjednice pročitajte OVDJE.

------------------------

11:10 - Bivši ministar branitelja Fred Matića u Saboru je kratko prokomentirao uhićenja:

- Koga god se uhiti u zadnjih 25 godina, sve smo nevine pohapsili - ironično je rekao Matić, koji ne vidi zašto bi se nekoga trebalo unaprijed obavijestiti da mu slijedi uhićenje.

------------------------

10:53 - U zgradu Vlade stigao je premijer Andrej Plenković koji jš nije razgovarao s novinarima.

------------------------

10:45 - Saborski zastupnici zatražili su od predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u povodu uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

------------------------

ZAGREB - Na samom početku današnje sjednice Sabora, na kojoj bi se trebalo raspravljati o izmjenama Zakona o HNB-u, zastupnici su zatražili stanku.

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj zatražio je stanku zbog uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.

- Uhićenjem državljana Republike Hrvatske u BiH, koji su branili svoj dom, potvrđuje se da su Hrvatski branitelji bez zaštite, lovina na otvorenom lovištu. Ovo je potpuni poraz krive politike hrvatske diplomacije vođene od završetka Domovinskog rata i ono najgore - potvrda nefunkcioniranja sigurnosnih službi, rekao je Bulj.

Miro Kovač iz HDZ-a kazao je za N1 da se Hrvatska neće miješati u rad pravosudnih tijela u BiH, ali je upozorio da među tamošnjim Hrvatima vlada pravna nesigurnost:

- Hrvati su gotovo istrebljeni, iako su oni branili BiH, a danas su predmet optužnice. Očekujemo da se s time prekine. Da se zna tko je sve i tko će sve biti optužen, koga se namjerava uhititi. Pravna nesigurnost je neprihvatljiva za nas u Hrvatskoj. Kad je u pitanju situacija u BiH, očekujem od svoje Vlade, od Predsjednice, da raščistimo ovu stvar, da prekinemo pravnu nesigurnost među Hrvatima u BiH. Nije normalno da naša Vlada otputuje u BiH, da želi pomoći svim narodima, založiti se za integraciju BiH u EU, i da za čestitku, kao pozdrav, dobijemo uhićenje deset Hrvata - rekao je Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:21