SLAGANJE VEĆINE

Plenković iz Bruxellesa: ‘Pregovaramo samo s Domovinskim pokretom, uskoro ćemo sve dogovoriti‘

‘Kroz sljedeće dane ćemo dogovoriti većinu‘, uvjeren je Plenković

Andrej Plenković

 John Thys/Afp

Premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s Domovinskim pokretom novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu.

"Ima jako puno spekulacija. Mislim da ono što je najbitnije je da su birači poslali svoje poruke. HDZ je dobio ponovno relativnu većinu i to povjerenje hrvatskih građana da predvodi hrvatsku vladu. I sada razgovaramo o sastavljanju nove parlamentarne većine i oni se nastavljaju danas. I smatram da ćemo kroz sljedeće dane dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu", kazao je Plenković novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na Godišnjoj konferenciji o proračunu Europske unije .

Cilj razgovora koje će danas održati s Domovinskim pokretom je, kaže, nastaviti razgovore, približiti stajališta i ići korak dalje prema stvaranju parlamentarne većine.

Dodao je i da HDZ, ne pregovara s nikime osim DP-a te drži i da koalicija s njima ne može ugroziti odnose prema EU.

Upitan je li dovoljno 20 dana da se formira vlada, referirao se na 2016. godine, kada je HDZ, podsjeća, imao 61 mandat. "Formirali smo Vladu, trebalo nam je mjesec i pet, šest dana do trenutka kad sam prikupio 91 potpis za mjesto predsjednika Vlade. Zadnji put trebalo mi je dva sata. Sad ćemo malo više razgovarati, ali ćemo sve dogovoriti, nije to ništa neobično", poručio je Plenković.

Predsjednika Republike Zorana Milanovića ponovno je nazvao kršiteljem Ustava te ustvrdio da postoji broj političkih aktera koji se bave "isključivo ekstremno neargumentiranom mržnjom koja vlada spram HDZ-a".

"Još jednom poručujem, oni koji su teško poraženi na izborima, to su prije svega Grbin i njegov stric Milanović, odavno su trebali dati ostavke", naglasio je Plenković. Mi smo unatoč tome što su radili kršenje Ustava i doveli kampanju na rub regularnosti, jednako snažni kao i prije", rekao je Plenković.

HDZ, istaknuo je Plenković, ne čudi što su ponovno uvjerljivo pobijedili na izborima.

"To što je netko u oporbi, a htio bi biti na našem mjestu pa koristi govor mržnje i bezumnu retoriku protiv HDZ-a, to je više njihov problem. To je politička sramota za Hrvatsku", ustvrdio je.

Poručio je da HDZ neće ostajati bez odgovora svakome tko će protiv njih ići mržnjom i difamacijom.

"Ako je netko u stanju godinama difamirati, vrijeđati, napadati, ići s tezom korupcije, onda treba stati. Kad nabrojim sve korupcijske afere SDP-a i drugih oporbenih stranaka, onda se oni čude da mi okrećemo pilu naopako. Neka se zapitaju koga smo spomenuli i zašto. Mi ćemo na to stalno upozoravati i osvještavati u hrvatskom prostoru", rekao je.

‘Koalicija s DP-om ne bi ugrozila hrvatski položaj u EU-u‘

Moguća koalicija HDZ-a s Domovinskim pokretom neće ugroziti hrvatsku politiku prema EU-u i njezin položaj unutar nje, rekao je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

“Ne, to neće biti ugroženo. Hrvatska je u skoro 11 godina članstva stabilna, demokratska zemlja”, rekao je Plenković, koji je u Bruxellesu sudjelovao na godišnjoj konferenciji o budućem proračunu EU-a i sastao se s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

“Imali smo taj pokušaj Milanovića, notornog kršitelja ustava, čovjeka koji ima antieuropske stavove, vodi prorusku politiku kada je riječ o agresiji Rusije na Ukrajinu i nažalost remeti taj logični politički odabir hrvatskog naroda i hrvatskih institucija, ali zato smo mi tu da držimo Hrvatsku na pravoj strani povijesti čvrsto usidrenu u europske vrijednosti”, rekao je Plenković.

Plenković se odmah nakon sastanka s Michelom vraća u Zagreb gdje će poslijepodne sudjelovati u pregovorima s DP-om o stvaranju nove parlamentarne većine. “Cilj je nastaviti razgovore, približiti stajališta i ići korak dalje prema stvaranju parlamentarne većine”, rekao je Plenković.

Rekao je da je sadašnja situacija sličnija onoj iz 2016. kada je za slaganje parlamentarne većine trebalo više od mjesec dana, nego one iz 2020. kada je nova većina složena u “roku od dva sata”.

Ponovio je da je HDZ treći put dobio većinsko povjerenje hrvatskog naroda, a da jedan broj političkih aktera nastavlja s “nerijetko neargumentiranom mržnjom" prema HDZ-u.

“Još jednom poručujem da oni koji su poraženi na izborima, a to su prije svega predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegov stric Milanović, obojica su već trebali dati ostavku”, rekao je Plenković, istaknuvši da će ubuduće na sve napade na HDZ biti odgovoreno s čvrstim argumentima. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:54