100 DANA NA VLASTI

PLENKOVIĆ NAKON SJEDNICE VLADE 'Od danas će Vlada svaka dva tjedna imati posebnu točku, čut ćemo koji su to problemi u apsorpciji sredstava iz EU'

NOVO 13:00 - Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković obratio se javnosti na konferenciji za novinare.

- Mislim da smo u ova tri mjeseca nastojali biti na tragu našeg izbornog programa i raditi na političkim ciljevima koje smo zacrtali. Glavni cilj je politička stabilnost naše zemlje. Moram istaknuti da sam zadovoljan angažmanom kolega iz Mosta, manjinskih zastupnika, ali i onih koji su podržavali prijedloge od strane Vlade. Po mom mišljenju napravili smo kvalitetan proračun, povećali smo sredstva za MORH i hrvatske branitelje. Kvalitetan rad državne uprave je vrlo važan. Od danas će Vlada svaka dva tjedna imati posebnu točku, čut ćemo koji su to problemi u apsorpciji sredstava iz EU, važno je da ona pridonose gospodarskom rastu. Usvojili smo i plan gospodarenja otpadom koji je po meni vrlo bitan. Nakon dugo godina poslali smo poruku koliko nam je važna sinergija rada sa županijama i predstavnicima gradova i općina. Vlada smo koja je vrlo jasno opredijeljena za promicanje društvene solidarnosti. Postigli smo dogovor sa sindikatima, povećali minimalnu plaću. Kad je riječ o suradnji s Hrvatskim saborom, želimo bolju suradnju, duboko sam uvjeren da javnost mora znati kakvi su naši stavovi i kakvu poziciju moramo imati, a konzultiramo se i s predsjednicom o našim vanjskopolitičkim aktivnostima – kazao je Plenković i napomenuo kako su od prvog dana krenuli bez prestanka raditi, za boljitak svih hrvatskih ljudi.

- Radit ćemo transparentno, otvoreno. Naravno da ima kritika, ali sada smo mi ti koji imamo većinsko povjerenje građana i siguran sam da ćemo održati smjer koji smo zadržali - zaključio je Plenković.

- Nismo iznevjerili obećanja, porezna reforma korisna je za sve građane. Ako netko želi izvući dva mala detalja koji se u toj cjelini čine groznim, neka to radi. Ali ja smatram da je ta reforma bila izrazito dobra. Ako temeljito pogledate što smo napraviti, vidjet ćete da ni milimetra ne odustajemo od naše politike – kazao je Plenković nakon izlaganja na pitanje novinara, a onda se osvrnuo na povijest.

- Hrvatska se mora odrediti prema prošlosti i jasno osuditi ustaški režim, ali isto tako analizirati sve što se dogodilo nakon '45. godine. Za nas je to temelj moderne Hrvatske države. I ta pitanja moraju se staviti na raspravu stručnim ljudima kako bi se zatvorile te teme - kazao je i napomenuo kako misli da će do kraja veljače izaći s povjerenstvom.

Premjer je komentirao i otkup Ine od Mađarske.

- Nisam stekao nedvosmislen dojam da je Mađarska spremna prodati svoj udio u Ini. Ina je jedan od najkompleksnijih pitanja i ja mu pristupam s pozicije poprilično racionalne. Pitanje energetske sigurnosti u interesu je svake zemlje. Saslušat ću sve prijedloge, no nisam primijetio da nijedan drugi ne grenerira javni dug. Ova solucija je po meni i dalje najprimjerenija. Što se tiče kontakata s mađarskom stranom, oni su kontinuirani i kada konsolidiramo sve nape pozicije, pristupit ćemo konkretnijim razgovorima.

Plenković je odnos HDZ-a i Mosta ocijenio četvorkom.

- HDZ i Most imaju, s obzirom na okolnosti koje su postojale ranije, jako dobru suradnju. oko svih bitnih pitanja nastojim naći suglasje. Uvijek imate one tonove koji su drugačiji od tona suradnje, no svima je jasno da će ova vlada napraviti dobre poteze za zemlju i to je ono što nas vodi. Neka ta ocjena bude 4, da ocjenu stignemo i poboljšati – komentirao je Plenković odnos HDZ-a i Mosta, a onda se osvrnuo na ministra Barišić aoptuženog za plagiranje.

- Kada je riječ o slučaju ministra Barišića, gledajući cijelu sliku ne mogu se oteti dojmu da on nije prava meta ovako intenzivnog bavljenja jednim člankom iz 2008. godina. Vlada je danas usvojila svoj stav koji će prezentirati svoj stav. Mislim da je on čovjek koji ima iskustva i koji treba ovu epizodu ostaviti iza sebe. Brzo ćemo prionuti nastavku reforme. Izglasavanje nepovjerenja proći neće, on ima moju podršku. Jer mislim da je puno šira meta, nego što je to ministar Barišić.

Premijer je kazao i kako ministar zdravstva ima zadaću da cijeli sustav učini racionalnim i vidi kako mogu prevenirati povećanje duga.

- Imamo kontakte, kad dođe pravi trenutak razgovarat ćemo. SDP je održao danas žestoku kritiku rada vlade, no to je njihov posao. Svatko ima pravo na kritiku drugih, a mi se vodimo time da je odgovoran posao na nama i time ćemo se voditi.

------------------------------------

12:10 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak kako su u prvih 100 dana Vlade Republike Hrvatske, uz osiguranu političku stabilnost zemlje, pokrenute reforme usmjerene na gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost.

Donesen je kvalitetan i racionalan proračun koji omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske, istaknuo je premijer na početku redovite sjednice Vlade.

Podsjetio je kako su u cjelovitoj poreznoj reformi smanjeni porezi na dohodak i na dobit. Poboljšan je postupak javne nabave i razrađen plan za rasterećenje gospodarstva kako bi 2017. bila godina poduzetništva i daljnjeg gospodarskog oporavka, istaknuo je.

Sa ciljem povećanja učinkovitosti javne uprave donesen je, naveo je, poseban Akcijski plan, a poduzete su i mjere za učinkovitije upravljanje državnom imovinom osnivanjem novog Ministarstva.

Premijer je prvih 100 dana Vlade ocijenio vrlo intenzivnim razdobljem u kojem su njezini članovi predano radili na ostvarenju programa za koji je dobiveno povjerenje u Saboru 19. listopada prošle godine.

- O prvih 100 dana rada napravljen je i dokument u kojem se nalaze najrelevantniji dijelovi, i pokazuje da smo odgovorno pristupili poslu i da ćemo raditi na dobrobit mladih i onih koji su najbitniji - svi koji rade i privređuju - gospodarstva, državne uprave, privatnog sektora i brinuti o umirovljenicima; nastavit ćemo i socijalni dijalog - najavio je Plenković.

U dokumentu, objavljenom na internetskoj stranici, Vlada ističe da su u prvih 100 dana, uz osiguranu političku stabilnost zemlje, pokrenute reforme usmjerene na gospodarski rast, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost.

Prvih 100 Dana Rada Vlade Republike Hrvatske by Jutarnjiredakcija on Scribd

Iz Banskih dvora ističu da je donesen kvalitetan i racionalan proračun koji omogućuje ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.

U cjelovitoj poreznoj reformi smanjeni su porezi na dohodak i na dobit, a plaće su povećane. Istodobno su osigurana sredstva za značajno povećanje rodiljnih i roditeljskih naknada.

Navode i da je povećan proračun za znanost i obrazovanje te da su značajno povećana sredstva za hrvatske branitelje, kao i obrambeni proračun nakon niza godina smanjenja.

Poboljšan je postupak javne nabave i razrađen plan za rasterećenje gospodarstva kako bi 2017. bila godina poduzetništva i daljnjeg gospodarskog oporavka.

Navode da su osigurana sredstva za potporu razvoja hrvatskog sela, a pojačanim nadzorom zajamčena je zdravstvena ispravnost hrane.

Među ostalim, Vlada ističe i da je sa ciljem povećanja učinkovitosti javne uprave, donesen poseban akcijski plan, a poduzete su i mjere za učinkovitije upravljanje državnom imovinom osnivanjem novog Ministarstva.

Premijer je na sjednici zahvalio članovima Vlade, dodao kako od njih očekuje još veći angažman u predstojećem razdoblju i istaknuo kako je siguran da će opravdati povjerenje. Također i da će na međunarodnom i europskom plan biti zemlja koja je uvažavana i ostaje privržena univerzalnim i europskim vrijednostima kojima je naša država težila proteklih 25. godina od međunarodnog priznanja i za kojih stoji i ova vlada i na kojima će inzistirati i nastojati da hrvatsko društvo život svih naših ljudi učinimo kvalitetnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:45