PREMIJER O HV-u

Plenković: ‘Nastavljamo jačati sposobnosti i modernizaciju Hrvatske vojske‘

Nabavu Rafalea i Bradleyja je označio kao značajna ulaganja Vlade u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku kopnenu vojsku.

Na fotografiji: Ljubo Česić Rojs, Marinko Krešić i Andrej Plenković.
 

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković u utorak je, primivši predstavnike Hrvatskog generalskog zbora, pohvalio nabavu borbenih aviona Rafalea i oklopnih borbenih vozila Bradleyja čime u Vladi, istaknuo je, nastavljaju s politikom jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske.

Iz Banskih dvora su priopćili da je premijer Plenković primio predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s general-bojnikom Marinkom Krešićem, kojemu su predstavnici Vlade čestitali na izboru za predsjednika HGZ-a.

image

Na fotografiji: Mladen Kruljac, Marinko Kresić, Ljubo Česić Rojs.

Damjan Tadic/Cropix

Pritom ih je upoznao s procesima nabave Rafalea i Bradleyja, što je označio kao značajna ulaganja Vlade u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku kopnenu vojsku.

"Time se nastavlja politika jačanja sposobnosti i modernizacije Hrvatske vojske, uz kontinuiran rast obrambenog proračuna, poboljšanje statusa i materijalnih prava hrvatskih vojnika te ulaganje u opremu", poručio je Plenković.

image

Na fotografiji: Ljubo Česić Rojs, Marinko Krešić i Andrej Plenković.

Damjan Tadic/Cropix

Istaknuo je da su poštivanje digniteta Domovinskog rata i briga o hrvatskim braniteljima temeljne vrijednosti koje cijelo hrvatsko društvo treba njegovati, pri čemu Vlada čini sve da hrvatski branitelji imaju dostojanstven život u današnjoj Hrvatskoj, za čiju su slobodu i samostalnost dali sve.

Krešić je kazao da HGZ cijeni što Vlada čini na rješavanju pitanja važnih za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao i u pogledu ulaganja u Hrvatsku vojsku.

Naveo je da Vlada i HGZ nastavljaju kvalitetnu suradnju i redovit dijalog o pitanjima važnima za Hrvatsku vojsku, domovinsku sigurnost, položaj i prava hrvatskih branitelja, dignitet Domovinskoga rata te gospodarski i društveni napredak Hrvatske.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji u Bosni i Hercegovini, s obzirom na pregovore koji se vode o izmjenama Izbornog zakona BiH.

image

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima predstavnike Hrvatskog generalskog zbora na čelu s predsjednikom Marinkom Krešićem.

Damjan Tadic/Cropix

Pritom je, stoji u Vladinu priopćenju, naglašena puna podrška političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH u daljnjim pregovorima kako bi se u dijalogu s predstavnicima Bošnjaka i Srba, uz podršku međunarodne zajednice, iznašlo rješenje koje će osigurati ravnopravnost i legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Razgovaralo se i o aktualnim izazovima borbe protiv zaraze covidom-19, obnove nakon potresa, porasta cijene energenata te planovima Hrvatske za pridruživanje članstvu u Schengenskom prostoru i europodručju.

image

Na fotografiji: Ljubo Česić Rojs, Marinko Krešić i Mladen Kruljac.

Damjan Tadic/Cropix

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Branko Hrg, državni tajnik u Ministarstvu obrane, kao i Damir Krstičević, posebni savjetnik predsjednika Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:05