PREMIJER U KARLOVCU

PLENKOVIĆ 'Ne vidim zašto bi bilo problema s Mostom, ne znam u čemu je problem s Hasanbegovićem, nisam čuo da je Dalić donirala stranku Pametno...'

 REUTERS

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Karlovcu bio na svečanom otvorenju Aquatice, prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj, izgrađenog uz potporu fondova Europske unije. Nakon ceremonije odgovarao je na pitanja okupljenih novinara.

Komentirajući stanje u Vladi, rekao je da među partnerima vlada suradnja. 'Izgradili smo povjerenje, formirali smo stabilnu parlamentarnu većinu i Vladu, imamo kontinuiran dijalog. Ne vidim u čemu bi mogli biti problemi. Vlada je zajednička. Sve prijepore ćemo rješavati na vrijeme i u dijalogu. S ovim iskustvom, koje smo posljednjih nekoliko tjedana uložili u postizanje međusobnog dijaloga, postići ćemo stabilnost institucija i države', rekao je Plenković, prenosi N1.

Novinare je zanimao njegov komentar na događaje oko ministrice Martine Dalić i njezine financijske potpore stranci Pametno. Plenković je rekao da njemu nitko ništa nije rekao.

Komentirajući prosvjede i negodovanja određenih društvenih skupina na imenovanje Nine Obuljen Koržinek novom ministricom kulture, odnosno smjenom Zlatka Hasanbegovića s te pozicije, premijer je ponovio da je izbor ministara bio isključivo njegov izbor "Dobio sam povjerenje predsjednice za sastav Vlade. Svatko ima pravo izraziti svoj stav, a on se može izraziti i prosvjedom. Ovo je jedna nova politička situacija. Hasanbegović će biti zastupnik u Saboru, imat će svoj prostor za djelovanje. Ne vidim o čemu treba raditi temu i nastavak priče. On i ja imamo normalan, kulturan, kvalitetan dijalog i ne vidim gdje bi mogao biti problem', kazao je Plenković.

Dotaknuo se i smanjenja PDV-a, odnosno Vladine porezne reforme. Premijer je rekao da je intencija nove Vlade pristupiti cjelovitoj poreznoj reformi, koja ima dva glavna cilja - rasterećenje gospodarstva i poduzetnika i veći ostatak novca od dohotka hrvatskim građanima. Da bi se ona provela, potrebno je promijeniti i donijeti niz zakonskih prijedloga, za koje će biti potrebne i rasprave u Saboru, kao i javne rasprave, objasnio je Plenković. 'Neke bi promjene na snagu trebale stupiti početkom godine, neke poslije', kazao je Plenković.

'Vlada će imati jednu jedinstvenu politiku. Imamo četiri doktora ekonomske znanosti, Martinu Dalić, Zdravka Marića, Gorana Marića i Tomislava Ćorića. Oni su pravi forte HDZ-ove i Mostove Vlade i siguran sam da će oni provoditi politiku Vlade', rekao je Plenković.

Komentirajući napise da je Stjepan Šterc trebao biti ministar demografije, Plenković je rekao da će, što se tiče Ministarstva demografije, obitelji i socijalne politike, na njegovu čelu biti Nada Murganić, sa svim portfeljima koji su mu dodijeljeni. 'Profesora Šterca ja poznajem, on mi je pomogao u izradi unutarstranačkog programa. Razgovaramo da on eventualno bude moj savjetnik za te politike. Mislim da ćemo naći normalnu suradnju. Vlada je zauzela ovakvu institucionalnu strukturu s idejom da se uhvati u koštac, koji determinira opstojnost hrvatskoga naroda', rekao je Plenković.

Što se tiče slovenskoga dizanja ograde na granici s Hrvatskom, premijer je rekao da je u protekla dva dana u Bruxellesu razgovarao na temu migracija, što je kapitalna tema svih članica Europske unije. 'Ideja je pokušati riješiti problem na izvorištu jer tamo i dolazi do migracijskoga vala. Susreo sam se s Cerarom, dotaknuli smo tu temu, ali nismo ulazili dublje', rekao je Plenković, kojega je citirala televizija N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:19