UZBUDLJIV DAN U SABORU

PLENKOVIĆ PRIČAO SA SVIM BIVŠIM MINISTRIMA. NEKI SU IZAŠLI TUŽNI Izvor iz HDZ-a: Stranka je premala za njega, Brkića i Hasanbegovića'

 Goran Mehkek / CROPIX

- Gdje je Milanović? Je li došao? - tražili su bivšeg premijera jučer ujutro po hodnicima Sabora novinari jer su SDP-ovci najavili da će doći na konstituirajuću sjednicu. No, Milanović se pojavio tek popodne, poslije 16 sati, netom prije prisege.

Nije ga bilo ni na Klubu zastupnika SDP-a, čiji je predsjednik, a ni na sjednici Sabora na kojoj je šef Mosta Božo Petrov postao predsjednik Sabora.

- Ne postoji škola za predsjednika Sabora, sve je to iskustvo - odgovorio je Vladimir Šeks na pitanje što misli o novom šefu Sabora.

Konstituirajuća sjednica Sabora protekla je prilično mirno, a jedini je bunt pokazao Ivan Pernar koji je glasao protiv izbora Petrova za šefa Sabora.

Šef HDZ-a Andrej Plenković u Sabor je stigao u podne na sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a, čiji će predsjednik biti Branko Bačić. U redovima HDZ-ovih zastupnika i jučer se nagađalo o budućim ministrima.

Neslužbeni izvori iz HDZ-a komentiraju da u stranci nikad nisu svjedočili takvom interesu za ministarske pozicije, a ni takvim osobnim ambicijama pojedinaca.

- Prije, kad bi se birali ministri, većina je šutjela i čekala, a ovi sada se nameću, guraju, traže sastanke, šalju poruke... Neviđeno - komentira naš sugovornik.

Stroga tajna

Međutim, u HDZ-u još nitko nije siguran tko će sve ući u buduću Vladu.

Predsjednik stranke, neslužbeno doznajemo, već je obavio razgovore s većinom ministara iz Vlade Tihomira Oreškovića, ali tko bi od njih mogao zadržati poziciju, još se drži u strogoj tajnosti.

- Da, razgovarao je s većinom, neki su izašli s tužnim licima - rekao nam je izvor iz stranke i dodao:

- Plenković ima popis, ali nitko još ne zna sva imena. Tvrd je, informacije slabo cure.

HDZ-ovci su izbjegavali bilo kakva pitanja o sastavu buduće Vlade.

- Lijep je dan - odgovorio nam je Plenkovićev savjetnik i budući predstojnik Ureda premijera Davor Božinović na upit tko su budući ministri.

Dva HDZ-ova ministra iz tehničke Vlade za koje u HDZ-u kažu da možda najviše žale zbog odlaska iz Banskih dvora su Miro Kovač i Zlatko Hasanbegović. Dvojac jučer u Saboru nije želio ozbiljno komentirati kako su protekli njihovi sastanci sa šefom HDZ-a Plenkovićem.

- Kako vi znate da sam bio na razgovoru s Plenkovićem? - odgovorio nam je Hasanbegović na pitanje što je dogovorio sa šefom HDZ-a. Bilo je to prije početka saborske sjednice na koju je došao u društvu kolegice Brune Esih.

Milijan Brkić sa smiješkom je pozdravljao saborske kolege po hodnicima iako u stranci pričaju da ipak nije zadovoljan pozicijom potpredsjednika Sabora koju je dobio u posljednjem trenutku.

- HDZ je premali za njih troje: Plenkovića, Hasanbegovića i Brkića. Sljedeći tjedan riješit će jednog, a u roku od šest mjeseci drugog. Sve će biti jasno kad se krene uviditi red u zagrebački HDZ - kazao nam je izvor blizak Plenkoviću na kojeg desnica stalno pokušava vršiti pritiske.

Odbio Glasnovića

Počelo je sve kad je Željko Glasnović napustio HDZ, a nastavilo se s Hasanbegovićem, no kulminiralo je ovih dana napadima na potencijalnu ministricu kulture Ninu Obuljen.

- Plenković je odbio prihvatiti Glasnovićevu potporu kad je prikupljao potpise za mandatara - otkrio nam je sugovornik.

Za to vrijeme jedan od SDP-ovih kandidata za predsjednika stranke Orsat Miljenić ispijao je jutarnju kavu, a njegov protukandidat Davor Bernardić družio se s europarlamentarkom Dubravkom Šuicom. Na ulazu u sabornicu Miljenić i Plenković ljubazno su se pozdravili, a na drugom kraju hodnika podružili su se 98-godišnji Josip Manolić i Vladimir Šeks, koji je u šali molio Manolića popust za knjigu.

Ovo je bonaca

Većina je zastupnika jučer bila zadovoljna jer je sve išlo po protokolu.

- Napokon je mirno - rekao je jedan zastupnik i dodao:

- Za razliku od prošle godine, ovo je bonaca.

Čak ni mostovci nisu ništa kritizirali, a njihov šef Petrov je, nakon što je postao predsjednik Sabora, obišao novinare kojima je poslao sokove i sendviče te obećao bolje uvjete rada.

- Mi smo prije svega izabrani da služimo narodu i svatko bi trebao odgovorno obavljati tu dužnost. Predložit ću donošenje kodeksa ponašanja u Saboru, to bi trebao biti naš cilj - poručio je sa saborske govornice Petrov nakon što je postao šef Sabora i dodao da će na vrijeme prijedloge stavljati na dnevni red.

Dosadašnji premijer Tihomir Orešković mirno je dočekao kraj svog mandata, a na odlasku nakon sjednice na pitanje je li mu žao što odlazi, odgovorio je:

- Ne, ne... ne žalim, takav je proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:10