PREMIJER I ŠEF HDZ-a

PLENKOVIĆ PROTIV REFERENDUMA O INI, ALI I PROTIV IDEJE MOSTA O PROMJENI USTAVA 'Mislim da je to više jedan simbolički prijedlog naših partnera'

 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković obratio se u ponedjeljak novinarima nakon zajedničke sjednice HDZ-ova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojoj se, kako je potvrdio, raspravljalo o aktualnim pitanjima, uključujući lokalne izbore te o stanju nakon odluke UNCITRAL-ovog arbitražnog sudišta u sporu Ine i MOL-a.

- Dobili smo vrlo čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati Hrvatskoj, riječ je o punoj potpori Vladi o ideji otkupa udjela od MOL-a. Smatramo da rad na modelu koji je u tijeku s našim partnerima treba nastaviti te da je najbolji način za otkup inicijalna javna ponuda 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Očekujemo za tu operaciju, koja je strateški potez državničkog karaktera, u interesu našeg gospodarstva i energetske sigurnosti, korak koji ćemo odraditi ove godine, rekao je Plenković.

- Razmotrili smo trenutnu situaciju i izrazili ambiciju za još boljim rezultatom na lokalnim izborima, očekujemo da će HDZ osvojiti više od 11 županija, očekujemo i važne iskorake u gradovima i već tradicionalno dobre rezultate u brojnim općinama, kazao je Plenković osvrćući se na temu lokalnih izbora.

- Razgovarali smo i daljenjm radu naših stranačkih odbora, odlučili smo da će biti aktivni, davat će kroz svoje prijedloge doprinos našim ministrima i kolegama u Saboru. Širi krug stranačkog članstva može na taj način dati svoj doprinos, dodao je Plenković.

Novinari su ga zatim pitali o modelu otkupa mađarskog udjela u Ini.

- Što se nas tiče, od svih mogućih modela, ovaj je po mom dubokom uvjerenju najbolji i najučinkovitiji model, koji bi generirao i naše tržište kapitala. Smatramo da bi HEP kao vrlo uspješnu i profitabilnu kompaniju inicijalna javna ponuda osnažila, siguran sam da bi prikupljena sredstva generirala dovoljno za otkup MOL-ova udjela u Ini, izjavio je šef HDZ-a.

Na pitanje hoće li odluka o gubitku arbitraže biti javno objavljena, Plenković je odgovorio da je cijeli arbitražni postupak tajan.

- Konzultiramo se s pravnim zastupnicima o tome, zasad je odluka tajna, odgovorio je.

Na upit novinara prokomentirao je i ideju čelnika Mosta Bože Petrova da se promijeni Ustav ne bi li se u temeljnom dokumentu zaštitila rasprodaja strateških kompanija.

- Naš Ustav i danas ima članke koji jasno govore o prirodnim bogatstvima i njihovoj posebnoj zaštiti, a u njemu stoji i da će se pobliže to regulirati zakonskim propisima. Smatram da je ovaj prijedlog više simboličkog karaktera. Imam povjerenja u Vladu i stranku, siguran sam da se i zakonskim propisima adekvatno može osigurati razina upravljačkih prava u ključnim strateškim kompanijama, kazao je Plenković.

Šef HDZ-a se usprotivio i referendumu o modelu preuzimanja mađarskog udjela u Ini kroz IPO četvrtine HEP-a.

- Ne vidim nikakve potrebe za organiziranjem referenduma.Tto je moj politički stav, vrlo čvrst i vrlo jasan jer su to odluke koje su u domeni Vlade, Hrvatskog sabora i predstavničke demokracije, rekao je.

Rekao je i da na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim imenima na predstojećim lokalnim izborima.

- Dogovorili smo se da sve županijske organizacije u sljedeća 4 tjedna naprave konzultacije i vodstvu stranke predlože sugestije za kandidate, da se konzultiramo i da sredinom veljače imamo kompletirane sve liste. Danas nije bilo rasprave o pojedinim jedinicama lokalne samouprave, izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59