OTVORENA PITANJA

PLENKOVIĆ U NEW YORKU DOGOVORIO SASTANAK S CERAROM Slovenski premijer u Zagreb stiže 27. rujna

 
 Twitter

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je jučer na otvorenju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Tamo se susreo i sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom s kojim je dogovorio sastanak u Zagrebu 27. rujna, objavljeno je na Twitteru premijera.

- Sa slovenskim premijerom dogovoren je posjet Zagrebu 27. rujna. Razgovarat ćemo o granici i drugim otvorenim pitanjima, poručio je Plenković na Twitteru.

Slovenski premijer potvrdio je u srijedu da je će se idućeg tjedna u Zagrebu sastati s hrvatskim premijerom i dodao da ustraje na tome da glavna tema bude primjena sporne arbitražne presude o granici između dviju država.

- Dogovorili smo se za sastanak 27. ovog mjeseca u Zagrebu gdje ćemo nastaviti razgovor o granici granici između Slovenije i Hrvatske, pri čemu ću zastupati stajalište da to mora biti središnja tema razgovora, a želim razgovarati o implementaciji - kazao je za STA Cerar koji sudjeluje na zasjedanju opće skupštine UN-a u New Yorku.

Posebni bilateralni sporazum o graničnom pitanju za Sloveniju je neprihvatljiv, istaknuo je slovenski premijer za Slovenski radio.

Komentirajući govor Donalda Trumpa na otvaranju zasjedanja, Cerar je istaknuo dio u kojem je američki predsjednik spomenuo važnost "vladavine prava" u arbitražnom sporu Kine i Filipina u južnom kineskom moru.

I u sporu u južnom kineskom moru radilo se o arbitraži, pa je to za Sloveniju je važno, rekao je Carar aludirajući na arbitražnnu presudu koju Zagreb ne prihvaća.

Dok hrvatska strana odluku arbitara zbog kontaminiranosti procesa ne smatra obvezujućom i traži da se otvoreno pitanje riješi bilateralno, Ljubljana tvrdi da je presuda postala dio europskog prava i da je Hrvatska kao članica EU-a mora poštovati.

Cerar je istaknuo da je bilateralne susrete sa šefovima delegacija i diplomatima u New Yorku iskoristio za prezentaciju i argumentiranje slovenskih stajališta o arbitraži s Hrvatskom.

Hrvatski premijer ponovio je jučer u New Yorku kako Hrvatska želi bilateralno rješavati granični prijepor sa Slovenijom te da u tom smjeru treba ići korak po korak i da nema pritisaka Europske unije da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu koju ne priznaje.

- Postoje vrlo jasne pozicije Hrvatske i Slovenije. Ja sam puno puta rekao pitanje granica je pitanje koje se rješava bilateralno, na temelju međunarodnog prava. Hrvatska je išla u arbitražu u dobroj vjeri, kompromitirana je zbog slovenske strane, odluka Hrvatskog sabora je jasna", rekao je Plenković i dodao da je i na temelju konzultacija s parlamentarnim strankama sasvim jasno da svi politički akteri u Hrvatskoj žele rješavanje pitanja granice i na kopnu i na moru i da to žele bilateralnim dogovorom.

- Nastojat ćemo korak po korak ići u tom smjeru, neovisno o bilo čijem drugom stavu, a vodite računa da je to pitanje primarno za Hrvatsku i Sloveniju kao dvije zrele, odgovorne i prijateljske zemlje", rekao je Plenković i zaključio kako ne vidi razlog zašto bi tu trebao biti bilo kakav kontekst nečijeg uvjeravanja, naprotiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:55