SLAGANJE KABINETA

PLENKOVIĆ VODI ZAVRŠNE RAZGOVORE S POTENCIJALNIM MINISTRIMA Otkrivamo tko je među kandidatima, u HDZ-u sumnjičavi prema ključnom Mostovom kadru

 Goran Mehkek / HNZA MEDIA

Novim preustrojem Vlade Ministarstvu zaštite okoliša pripaja se uprava za energetiku, kao i sektor vodnoga gospodarstva iz Ministarstva poljoprivrede.

Tim potezom Ministarstvo zaštite okoliša postalo je jedno od strateški najvažnijih resora, a pripalo je Mostu. U dosadašnjoj Vladi to ministarstvo vodio je Slaven Dobrović, kojeg Most planira i ostaviti na toj funkciji, a za kojeg su se jučer u HDZ-u već mogli čuti komentari poput “nije on baš najbolji izbor za taj resor”.

- To je sad strateški izuzetno važno ministarstvo pa su sve tvrtke od strateškog interesa pod njim, a još i vodno gospodarstvo. Čini mi se da će to biti prevelik zalogaj za Dobrovića. Ali vidjet ćemo, polako - komentira izvor blizak vrhu stranke.

Dogovor Most - HDZ

Podsjetimo da je između Mosta i HDZ-a postignut dogovor da neće biti tzv. vertikalnog kadroviranja koje je bilo aktualno u vrijeme bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka s Mostom, pri čemu je u svakom resoru u kojem je ministar bio iz kvote HDZ-a Most mogao postavljati zamjenike i obrnuto.

- Nema više vertikalnog kadroviranja, takav je dogovor - potvrdili su u HDZ-u.

Novim preustrojem su, naime, u Vladu vraćeni državni tajnici, a broj ministarstava smanjuje se s 20 na 19. Također su uvedeni središnji državni uredi. Ispred središnjice HDZ-a mandatar Plenković osvrnuo se jučer ujutro pred novinarima na osnivanje Središnjeg državnog ureda za šport.

- Napravili smo sport važnijim nego što je bio. Ovako će dobiti važnost koju zaslužuje. Radit ćemo na nacionalnoj strategiji sporta - najavio je Plenković.

Oporbeni SDP je u Saboru, kad je riječ o preustroju, komentirao da bi pozdravili zamjenu zamjenika ministra državnim tajnicima, ali da je to napravljeno do kraja, odnosno da su ukinuti pomoćnici ministara, a umjesto njih uvedeni ravnatelji uprava. Plenković je tada pak odbacio oporbene teze o bujanju administracije te potvrdio da je nekada bilo više od 60 državnih tajnika, ali i podsjetio da tada nisu postojali pomoćnici ministara, nego ravnatelji birani na javnim natječajima te dodao da im nije namjera imenovati pretjerano velik broj državnih tajnika.

- Pa državne tajnike imaju svugdje u Europi, to su dužnosnici koji dolaze i odlaze s vlašću - pojašnjava sugovornik. U HDZ-u su jučer viđeni HDZ-ovci Branko Bačić i Gordan Jandroković, koji su novinarima pri ulasku u središnjicu kazali da su zadovoljni kako je prošla konstituirajuća sjednica Sabora. Dojma su da je sve prošlo mirno i da su uspjeli riješiti zakone koje su htjeli, a pred njima su, najavili su, dogovori o tome što je još potrebno napraviti za sljedeći tjedan. Odgovarajući pred središnjicom stranke na pitanje znaju li se već imena ministara, Bačić je novinarima rekao da to trebaju pitati mandatara.

Jandroković je pak dodao kako će se sve doznati na vrijeme. Šef HDZ-a Plenković jučer je u središnjici primao ljude te su viđeni Tomislav Ćorić, Goran Marić, Tugomir Majdak...

- Mandatar Plenković će u roku od tri dana imati sve ministre - najavio nam je izvor blizak Plenkoviću te dodao:
- Razgovarat će sa svima i objaviti imena sljedeći tjedan.

Među HDZ-ovcima se ovih dana mogla osjetiti nervoza, neki su čak nazivali novinare i raspitivali se o imenima koja se spominju kao potencijalni ministri.

Razgovori

- Vode se razgovori, ali sve se radi s nekoliko strana, dvosmisleno, pa ni oni s kojima se razgovara zapravo u to nisu sigurni - kaže nam sugovornik iz HDZ-a. Neslužbeno su se jučer opet mogle čuti špekulacije kako bi šef HDZ-a Plenković u svom timu navodno volio vidjeti Martinu Dalić. Što se tiče resora kulture, mandatar Plenković je na to pitanje ovih dana odgovarao:

- Još je to tajna.

No, naš sugovornik blizak vrhu stranke komentira da će upravo na tom imenovanju šef HDZ-a morati pokazati tko je lider.

- Morat će pokazati tko je glavni, sigurno neće dopustiti da mu desnica kadrovira - komentira naš sugovornik.

Potpredsjednik Sabora Jandroković jučer je ispred stranke najavio da s predsjednikom Kluba HDZ-a Brankom Bačićem radi na definiranju saborskih obveza, predsjednika i potpredsjednika odbora te ljudi koji će govoriti uime Kluba. Šef stranke Plenković također je kratko komentirao ukidanje naknada saborskih zastupnika poznatih kao “6+6”.

- Postoji rizik da bi to mogao rušiti Ustavni sud, ali napravili smo jednu iznimku koja je logična. Da to nismo stavili, neki bi zastupnici pali pod nejednak pravni režim - dodao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:47