HUBOL RAZOČARAN

PLJESKALI SU IM I HVALILI IH DOK SU RISKIRALI, A SADA IM JE USKRAĆEN DIO PLAĆE Medicinskim djelatnicima u travnja niža primanja i do 9000 kuna

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Udruga bolničkih liječnika (HUBOL) požalila se na to da pojedini ravnatelji bolnica smanjuju plaće medicinskim djelatnicima unatoč naputku ministra zdravstva Vilija Beroša da se to ne čini. Tako su plaće nekima umanjene od 1.000 do čak 9.000 kuna, poručuju iz HUBOL-a.

– Neugodno smo iznenađeni samovoljom uprava pojedinih bolničkih ustanova. Unatoč dopisu Ministra zdravstva od 2. travnja, s jasnom i nedvojbenom uputom o načinu evidencije radnih sati te o načinu obračunavanja plaće za razdoblje dok su zdravstveni djelatnici radili u turnusima, neke ustanove i opet nisu postupile po navedenom dopisu, nego je medicinskim djelatnicima za travanj stigla znatno umanjena plaća. Time je prekršen čl. 95 Zakona o radu, kao i drugi propisi i uputa Ministarstva zdravstva, rekli su iz HUBOL-a za Novi list.

Ističu da se zdravstveni djelatnici nisu samoinicijativno povukli s posla i boravili kod kuće, već je tu preraspodjelu činio poslodavac da bi se eventualno bolesni zaposlenici mogli zamijeniti zdravima. Tako su zaposlenici radili u smjenama od 14 dana, a idućih 14 dana su proveli kod kuće, no na te su im dane prebačeni prekovremeni sati iz prvih 14 dana.

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit kaže da su, primjerice, u sisačkoj bolnici zaposlenici dobili usmeno obećanje da će se sporne plaće korigirati.

– Dani provedeni kod kuće bili su dani u pripravnosti, jer su vas u svakom trenutku mogli pozvati na posao. Prema naputku ministra, ti su dani trebali biti plaćeni kao godišnji odmor, na primjer, rekla je Šmit i dodala da očekuje da će se sve riješiti u idućih mjesec do dva, no ako se to ne dogodi, HUBOL će rješenje potražiti sudskim putem.

Šmit ističe da je HUBOL razočaran ovakvim tretmanom liječnika. Pljeskalo im se i hvalilo se njihove napore i predanost poslu u vrijeme epidemije. Liječnici su pritom, ističe Šmit, imali deset puta veći rizik od zaraze koronavirusom, a nakon svega im je uskraćen dio plaće.

- Ako vlast opet podrži samovolju pojedinih ravnatelja, to će biti još samo jedan pokazatelj koliko je našoj državi (ne)važan zdravstveni sustav. Trenutno izgleda da im služi u predizborno vrijeme kao dobra PR-platforma za skupljanje političkih bodova, dodaje Šmit za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:50