STRANI RADNICI

Pljušte reakcije na izjavu HDZ-ovke Baričević: ‘To je govor mržnje i ksenofobija. Zanima me što Plenković o tome misli‘

Marin Miletić (Most) smatra da Andrej Plenković uopće ne brine o građanima Hrvatske

Danica Baričević

 Damjan Tadic/Cropix

Izjava zastupnice HDZ-a Danice Baričević koja je, govoreći o stranim radnicima, ustvrdila da je Zagreb pun ‘tih škurih, malih, crnih‘ oporbeni su zastupnici oštro kritizirali, ocijenivši da je riječ o govoru mržnje, ksenofobiji i netrpeljivosti ali i pravom mišljenju HDZ-a o migrantima.

Arsen Bauk (SDP) poručuje kako bi bilo dobro kod takvih izjava suzdržati se od fizičkog opisivanja ljudi koji su u Hrvatsku došli da bi radili i nadoknadili nedostatak radne snage koji je kod nas nastao zbog iseljavanja. Te vrste komentara bi se mogli karakterizirati kao jedna vrsta nesnošljivosti ili diskriminacije.

Upitan dolazi li do takvih ekscesa zbog izostanka imigracijske i integracijske politike, Bauk je kazao da u mnogim zemljama EU imigracijska politika, pitanje stranih radnika, legalnih i ilegalnih postaje top politička tema, dok kod nas još nije, ali postaje sve važnija politička tema i doista bi bilo dobro da Vlada i resorna ministarstva tome posvete veću pozornost. Imamo ljude koji u Hrvatskoj najlegalnije rade i bilo bi dobro da se i sustav tomu prilagodi, poručio je.

image

Arsen Bauk

Damjan Tadic/Cropix

Romana Nikolić (Socijaldemokrati) zapitala je što drugo očekivati od Vlade HDZ-a i njihovih saborskih zastupnika. „Nakon što su demografski devastirali našu zemlju, zbog čega je 400 tisuća građana otišlo iz zemlje za boljim životom i sada kada nam strani radnici dolaze zbog nedostatka radne snage, oni se bave diskriminacijom i ksenofobnim izjavama”, istaknula je i dodala kako očekuje očitovanje premijera o toj izjavi.

Pavliček: Kriva politika otjerala 400 tisuća Hrvata

Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) neprimjereno je karakterizirati ljude po njihovom vanjskom izgledu. A što se tiče stranih radnika, činjenica je da je upravo kriva politika otjerala 400 tisuća Hrvata u zadnjih 10 godina u europske zemlje, a sad je uvedeno oko 180.000 stranih radnika. Velik dio njih je iz daljih zemalja, ne znaju jezik, druge su kulture i rade za najniže plaće, a time se ruši cijena rada u Hrvatskoj, poručio je. Mišljenja je da treba uvesti kvote za strane radnike, jer ne može biti 100 tisuća Hrvata na Zavodu za zapošljavanje i istovremeno uvesti 180 tisuća stranih radnika iz drugih zemalja.

Marin Miletić (Most) smatra da Andrej Plenković uopće ne brine o građanima Hrvatske, a prva zadaća je, kaže, brinuti o svom narodu.

„U 2015. godini je milijun migranata prošlo kroz Hrvatsku i zatraženo je 205 azila, a u 2023. u 10 mjeseci 60.400 zatraženih azila, pa to je valjda konkretan pokazatelj da se nešto događa, da se naše društvo mijenja. Mudri političari, kada vide da im se društvo potpuno mijenja, onda kažu kakva je naša strategija za integraciju stranih radnika u društvu, mi nemamo to ništa”, upozorio je.

image

Sandra Benčić

Damjan Tadic/Cropix

Nitko nema pravo svojim izjavama širiti bilo kome bilo kakvu netrpeljivost, ali mi kao narodni zastupnici imamo legitimno pravo brinuti i postavljati pitanje o sigurnosti naše države, naglasio je Miletić.

Benčić: Izjava Baričević govori o razini koju imaju HDZ-ovi zastupnici

Sandra Benčić (Možemo!) ističe da izjava Baričević sve govori o razini koju imaju HDZ-ovi zastupnici, ali i o odnosu HDZ-a prema ljudima općenito, ne samo prema stranim radnicima. „Dobri su im kada trebaju njihovi članovi koji su vlasnici agencija za uvoz stranih radnika zarađivati na njima milijune, kada njihovi poduzetnici drže strane radnike praktički u robovlasničkim uvjetima i kada žele pomoću stranih radnika snižavati cijenu rada u Hrvatskoj. Tada su im dobri, ali će ih zbog populističkih razloga nazivati ne samo pogrdnim, nego diskriminatornim imenima kada im to odgovara”, ustvrdila je.

Hrvatskim građanima poručuje da to nije odnos HDZ-a samo prema stranim radnicima nego prema svim radnicima.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) mišljenja je da je ta izjava zastrašujuća kada dođe od bilo koga, a kada je kaže saborska zastupnica HDZ-a, onda to pokazuje gdje smo došli s društvom. „Došli smo do dna, a takve izjave su s dna kace društva. Ona možda nije čula, a to je da je guverner HNB-a rekao da će nam biti potrebno 400.000 stranih radnika da bi uopće mogao opstati minimum hrvatskog gospodarstva. Nisam čula da se HDZ ogradio i ona je očito rekla ono što HDZ-ovci misle, a nama strani radnici trebaju jer bez njih naše gospodarstvo ne može opstati”, naglasila je.

Za Daliju Orešković (SSIP) ocijenila je kako je riječ o govoru mržnje te dodala da se u Saboru čulo puno ružnih, difamirajućih, optužujućih riječi mržnje koje vladajući nisu osudili, i to zato što njima ovakva situacija odgovara.

Katarina Peović (RF) ističe da izjava HDZ-ove zastupnice pokazuje razliku između deklarativne HDZ-ove politike prema stranim radnicima i one skrivene. Politika HDZ kombinira brutalnu ksenofobiju i ekonomski liberalizam, a strani radnici su im dobri samo kada rade pod eksploatacijskim, pa čak i robovlasničkim uvjetima.

Baričević: Zlonamjerne interpretacije moje izjave

HDZ-ova Danica Baričević danas je svoju izjavu dodatno pojasnila na Facebooku ustvrdivši kako je ono što je ona izgovorila zlonamjerno interpretirano.

“Izjava s mojeg gostovanja u emisiji Otvoreni studio TV Dalmacije koja se trenutno objavljuje po različitim portalima je zlonamjerno interpretirana i ne odgovara mojim stavovima", navela je između ostalog Baričević dodavši kako se ‘ogromna većina stranih radnika u Hrvatskoj ponaša vrlo pristojno i disciplinirano‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 15:23